Poverenik o hakerskom napadu na EPS: Za sada nema informacija da li su ugroženi podaci građana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da ta institucija, po do sada dostupnim podacima, još uvek nema informaciju da li su ugroženi i podaci o ličnosti građana nakon hakerskog napada na preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (EPS).

„Ukoliko budemo došli do takvog saznanja, mi ćemo reagovati u skladu sa zakonom. U svakom slučaju, po okončanju nadzora, mi će mo o tome blagovremeno obavestiti javnost“, rekao je Marinović novinarima u Privrednoj komori Srbije, uoči panela povodom Dana zaštite podataka o ličnosti.

Poverenik je naveo da je ta institucija, čim ih je EPS obavestio da je pretrpeo hakerski napad, odmah pokrenula predistražne radnje, prikupila podatke koje je mogla, a zatim poslala ovlašćena lica da izvrše inspekcijski nadzor u EPS-u.

„Međutim, taj nadzor još uvek traje, nije okončan zbog toga što želimo da sačekamo kraj podizanja sistema, odnosno vraćanja servera u funkciju, jer oni to rade jako polako, proveravaju šta je sve napadnuto“, rekao je Marinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.