Predsednik Evropskog saveta otkazao posetu Crnoj Gori

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel otkazao je danas najavljenu posetu Crnoj Gori, a planirane razgovore sa predsednikom Crne Gore Jakobom Milatovićem će obaviti u Briselu.

„Dogovorili smo se da ćemo se sastati u Briselu u utorak (2. jula). Važno je da Crna Gora ostane fokusirana na evropski put“, napisao je Mišel na platformi Iks (X).

Izvori iz Evropskog saveta su potvrdili da je Mišel odložio zakazanu posetu Crnoj Gori 2. i 3. jula za kasnije „kako bi osigurao uspešne razgovore sa ključnim sagovornicima u zemlji, koji ne bi trebali biti zasenjeni najnovijim dešavanjima“, piše Radio slobodna Evropa.

Jedan zvničnik iz Evropskog saveta je naglasio da je važno da Crna Gora ostane na putu EU, nakon značajne međuvladine konferencije pozitivnog IBAR-a.

„EU želi da vidi kako zemlja napreduje. Za ovo je ključno fokusiranje na reforme vezane za EU. Dobrosusedski odnosi takođe ostaju suštinski element procesa pridruživanja“, naglasio je ovaj izvor.

Prema ranije planiranoj agendi Mišel je trebao u Podgorici da se sastane sa predsednikom zemlje Jakobom Milatovićem 2. jula, a za dan kasnije sa premijerom Milojkom Spajićem kao i predsednikom skupštine Andrijom Mandićem uključujući i održavanje govora pred poslanicima skupštine.

RSE navodi da do otkazivanja posete dolazi nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu 28. juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.