Preminuo vojnik izboden na granici, Poljska optužuje Belorusiju

Poljski vojnik koji je ranjen ubodom noža od strane migranta na granici te zemlje sa Belorusijom je umro, saopštilo je danas poljsko ministarstvo odbrane.

Vojnik, identifikovan samo kao Mateuš je hospitalizovan u teškom stanju u gradu Hajnovka. Danas je prebačen u vojnu bolnicu u Varšavi, ali je tamo preminuo popodne, saopštila je vojska.

Situacija na istočnoj granici Evropske unije sve je napetija pod pritiskom hiljada migranata sa Bliskog istoka, Azije i Afrike koji pokušavaju da probiju put kroz metalnu barijeru koju je Poljska postavila 2022. godine da bi zatvorila svoju granicu.

Najnoviji podaci Poljske granične straže pokazuju da je ove godine bilo oko 17.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Poljska i EU tvrde da su mnogi migranti organizovani i pomognuti od strane Rusije i njenog saveznika Belorusije da destabilizuju Evropu. Prema poljskim zvaničnicima, oko 90 odsto migranata na poljskoj granici ima ruske vize, što ukazuje na ulogu Rusije.

Nakon napada nožem, vlada je obećala da će dodatno pojačati bezbednost na granici i zonama tampon zona, gde samo stražari mogu da idu.

Granicom patrolira oko 6.000 poljskih vojnika, oko 2.200 graničara i nekoliko stotina policajaca. Nedavno su i drugi policajci takođe primljeni na bolničko lečenje zbog rana od noža i drugih rana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.