U trendu

Profesor Marinković: Brnabić ne može da bude kandidat za predsednicu Skupštine Srbije

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković izjavio je danas da premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić ne može da bude kandidat za predsednicu Skupštine Srbije jer za to postoje ustavne prepreke.

Marinković je za TV N1 rekao da smatra da je zbog neustavne kandidature Brnabić odložena konstitutivna sednica srpskog parlamenta, koja je prvobitno bila zakazana za danas.

„Shvatili su da je reč o osobi za koju postoji ustavna prepreka da bude kandidat“, rekao je profesor.

Kako je pojasnio, član 126 Ustava Srbije propisuje da član Vlade ne može istovremeno da bude i poslanik.

„Predsednica Vlade ne može da bude istovremeno poslanica, još manje može da bude predsednica Skupštine. Ona bi morala pod hitno da podnese ostavku na mesto poslanice“, kazao je Marinković i podsetio da je Brnabić to i uradila 2022. godine.

„Ako podnese ostavku, ostaje na toj funkciji do izbora novog predsednika Vlade Srbije. Takva su naša pravila. Ako ne podnese ostavku na mesto poslanice, a bude izabrana, to će predstavljati ne samo kršenje Ustava, već i potencijalnu ustavnu krizu“, objasnio je Marinković.

Predlog da se za predsednika Skupštine Srbije izabere premijerka Ana Brnabić ušao je u skupštinsku proceduru, navedeno je na sajtu skupštine. U tom predlogu se navodi da je za predstavnika predlagača izabran poslanik SNS Milenko Jovanov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.