U trendu

Radovanović za Betu: Nezakonito je da policijom rukovode političke ličnosti, a ne profesionalci

Kandidatkinja za poslanicu liste „Srbija protiv nasilja“ i penzionisana pukovnica policije Slavica Radovanović izjavila je danas da je nedopustivo i nezakonito da policijom rukovode političke ličnosti, a ne profesionalci.

Radovanović je agenciji Beta kazala da policija Srbije već dve godine nema direktora i da operativnim radom rukovode političari poput Aleksandra Vulina i Bratislava Gašića, bivši i sadašnji ministar.

„Mi nemamo direktora policije zato što Srpska napredna stranka (SNS) preko ministra Gašića, a ranije i Vulina, želi da ima apsolutnu kontrolu nad svim procesima rada u policiji. Prema Zakonu o policiji, radom policije rukovodi direktor, a ne ministar. Umesto da raspiše konkurs za direktora, Vlada je nezakonito ovlastila Gašića da rukovodi policijom čime je rad policije potpuno politizovan“, kazala je Radovanović.

Na pitanje Bete kakve su posledice što policijom umesto profesionalaca rukovode političari, Radovanović je rekla da se radu policije nanosi velika šteta zbog političkih odluka.

„Da se na čelu policije nalazi profesionalac ne bi bilo moguće kooptiranje građana u Beogradu zarad glasanja. Nažalost, sada su glavni zadaci policije da se zaštite interesi vladajuće stranke“, ocenila je ona.

Dodala je da u policiji vlada veliko nezadovoljstvo i apatija.

Prema njenim rečima, stranačko rukovođenje policijom utiče i na selektivnu borbu protiv kriminala i korupcije.

„Ako si član SNS-a bićeš zaštićen čak i ako si kriminalac. Da li je normalno da Milan Radoičić bude na slobodi i da uživa u svojim vilama na Dedinju? Da li je normalno da se generalni sekretar Vlade Srbije svako malo susreće s ljudima iz kriminalnog miljea i da plaća ručkove i hotelski smeštaj od preko 50.000 evra? To što nam se dešava i što gledamo je zlo i naopako“, naglasila je Radovanović.

Prema Zakonu o policiji, direktor policije rukovodi direkcijom policije u čijem sedištu su sve policijske uprave, centri, jedinice, specijalna i posebne jedinice policije.

Za poziciju direktora policije raspisuje se javni konkurs, a glavni uslov jeste minimum 15 godina radnog iskustva u policiji.

Kandidata predlaže ministar, a vlada ga postavlja na pet godina.

Zakon o državnim službenicima nalaže da vršilac dužnosti tu poziciju može da obavlja šest meseci bez internog konkursa.

Srbija je za 17 godina, koliko postoji mesto direktora, imala dvojicu direktora policije.

Milorad Veljović je na ovu poziciju postavljen 2006, a penzionisan je devet godina kasnije.

Nasledio ga je Vladimir Rebić kome je istekao mandat u decembru 2021. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar