U trendu

Raisi: I najmanja invazija Izraela izazvala bi obiman i oštar odgovor

Iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio je danas da bi i „najmanja invazija“ Izraela na njegovu zemlju izazvala „obiman i oštar“ odgovor, u vreme pojačanih napetosti na Bliskom istoku zbog moguće izraelske odmazde za prošlonedeljni iranski napad.

Raisi je to izjavio na godišnjoj vojnoj paradi, koja je sa autoputa u predgrađu Teherana, gde je ranije održavana, premeštena u kasarnu severno od glavnog grada.

Iranske vlasti nisu ponudile objašnjenje za promenu lokacije, a državna televizija nije direktno prenosila paradu, za razliku od prethodnih godina.

Iran je tokom vikenda lansirao stotine raketa i dronova na Izrael kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, u kojem je poginulo 12 ljudi, uključujući dva iranska generala.

Uz pomoć SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Jordana i drugih država, Izrael je navodno uspeo da obori gotovo sve iranske rakete i dronove.

Tenzije na Bliskom istoku su porasle od početka najnovijeg rata Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra, kada su dve ekstremističke grupe koje Iran podržava (Hamas i Islamski džihad) izvele prekogranični napad na jug Izraela, tokom kojeg je ubijeno 1.200 ljudi i kidnapovano 250.

Izrael je odgovorio ofanzivom u Pojasu Gaze, koja je dovela do velikih razaranja i smrti više od 33.800 ljudi, prema navodima lokalnih zdravstvenih zvaničnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.