U trendu

RCC: Podrška građana Zapadnog Balkana članstvu u EU značajno opala

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da podaci novog ‘Balkan barometra’ pokazuju dodatni značajan pad podrške građana Zapadnog Balkana članstvu u EU.

„Ipak, s obzirom da 54 posto građana Zapadnog Balkana podržava članstvo u Evropskoj uniji, ovo mišljenje je i dalje u velikoj meri povoljno širom regiona. Pad od osam procenata od 2021. godine, međutim, predstavlja bolan podsetnik na frustracije brojnih građana zbog tempa napretka, ali i poziv da se nešto uradi po tom pitanju“, navela je ona u izjavi povodom Dana Evrope, 9. maja.

Bregu je ocenila kao pozitivno to što je broj anketiranih građana koji smatraju da do pristupanja Evropskoj uniji nikada neće doći, pao za pet odsto, sa 23 na 18 procenata.

„Zapadni Balkan je daleko dogurao u protekle dve decenije. Razvoj potencijala regiona, međutim, zahtevaće nove izvore dinamike i transformacije kako bi se prevazišli duboko usađeni socijalni, institucionalni i okolišni izazovi“, rekla je ona, saopšteno je iz RCC.

Dodala je da se ne radi samo o novcu i tržištu, već o vrednostima – demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima.

„Zato na današnji Dan Evrope nemojmo samo mahati zastavama i posmatrati vatromete. Posvetimo se napornom radu na reformama, borbi protiv korupcije i izgradnji budućnosti u kojoj Zapadni Balkan nije samo gost već deo porodice. Evropa okrenuta ljudima, koja je prilagodljiva, reformisana, preporođena i inkluzivna, sa čvrsto integrisanim Zapadnim Balkanom, predstavlja najpovoljnije ulaganje u mir i sigurnost celog kontinenta“, navela je Bregu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.