U trendu

Reakcije iz Zagreba na odluku o proterivanju hrvatskog diplomate iz Beograda

Hrvatska ne treba „žešće“ da odgovari Srbiji dok se ne raščisti situacija u vezi sa odlukom Beograda da hrvatskog diplomatu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata, izjavio je jutros predsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost Siniša Hajdaš Dončić.

„U Srbiji je već predizborna groznica. Nadam se da to nema veze s pripremama izbora u Hrvatskoj, a gospodin (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić se zna vrlo čudno ponašati“, rekao je Dončić, koji je poslanik opozicione Socijaldemokratske partije, u emisiji Hrvatske radiotelevizije „U mreži prvog“.

On je kazao da će odbor tražiti izveštaj relevantnih institucija. „Hrvatska može da reaguje, ali polako“, dodao je Hajdaš Dončić.

Funkcioner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Marko Pavić ocenio je da se odlukom o proterivanju hrvatskog diplomate zaoštava odnos između Hrvatske i Srbije.

„Smatramo da su to predizborni trikovi Srbije. Osuđujemo to i zadržavamo pravo da jednako reagujemo“, rekao je Pavić za HRT.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je u ponedeljak da je proglasilo prvog sekretara u hrvatskoj ambasadi u Beogradu Hrvoja Šnajdera personom non grata, zbog, kako je navedeno, grubog izlaska iz diplomatskih normi i kršenja Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je sinoć žaljenje zbog ove odluke Republike Srbije, uz ocenu da je reč o koraku prema pogoršanju međusobnih odnosa dve države.

Hrvatsko ministarstvo je za agenciju Beta navelo da “zadržava pravo da odgovori na taj potez u vreme i na način koji odabere”.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar