U trendu

Res Publica iz Kragujevca pozvala građane da prijave pritiske u vreme predizborne kampanje

Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res Publika“ pozvao je sve one koji su lično izloženi pritiscima ili poznaju osobe koje imaju takav problem u toku predizborne kampanje, da im se jave i potraže pomoć.

Kako je danas saopšteno, onima koji odluče da pritisak kojem su izloženi prijave, garantovana je anonimnost i zaštita podataka, a obezbeđena je i savetodavna pomoć.

Pritisak može da se prijavi na pritisci@respublica034.rs ili na broj telefona 061 103 6776.

„Zahtevi da se potpisom podrži određena izborna lista, da se garantuje siguran glas, obezbede kapilarni glasovi, da se prisustvuje mitingu ili nekom drugom događaju u organizaciji političke partije, neki su od najočitijih vidova pritisaka kojima su izloženi građani i građanke Srbije“, navodi Res Publica.

Dodaju da se u periodu predizbornih kampanja pritisci pojačavaju, o čemu svedoče izveštaji medija i izjave pojedinaca koji su se osmelili da o svojim iskustvima javno progovore.

„Sudeći po tome, pritiscima su najviše izloženi zaposleni u javnom sektoru i to pre svega oni koji su angažovani na odredjeno vreme i na privremenim i povremenim poslovima, kao i korisnici socijalne pomoći, nezaposleni, samohrani roditelji, pripadnici romske zajednice“, smatraju u Res Publica.

Kako ističu, sa raznim vrstama pritisaka, a često i verbalnim i fizičkim napadima, suočeni su kritičari vlasti, članovi opozicionoh stranaka, aktivisti, novinari…

„Pritisci se uglavnom mogu definisati kao različite vrste uslovljavanja, ucena, pretnji, naređenja, podmićivanja ili neke koristi koja se obećava onima koji postupe kako im se preporučuje ili od njih zahteva“, objašnjavaju u Res Publica.

„Sa druge strane, ‘neposlušni’ se suočavaju sa sankcijama, koje ponekad podrazumevaju i gubitak posla“, kaže Res Publica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar