U trendu

RIK: Ministarstva utvrdila da navodi o većem broju birača nisu tačni

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je danas da su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i MUP proverom biračkih spiskova utvrdili da nisu tačne tvrdnje koalicije Srbija protiv nasilja da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod održanih izbora.

„Proverom broja birača po gradskim opštinama Beogarada prema godinama upisa u Jedinstveni birački spisak odnosno prijavi prebivališta na adresama navedenim u pozivima za glasanje, utvrdili smo da najveći broj birača ima prijavljeno prebivalište i upisan je u Jedinstveni birački spisak mnogo pre raspisivanja izbora održanih 17. decembra 2023. godine i da je to očigledan dokaz da nisu tačne tvrdnje koalicije Srbija protiv nasilja da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod održanih izbora“, poručili su Ministarstvo i MUP.

Iz RIK su dodali i da MUP i Ministarstvo te provere izvršili postupajući po njihovoj molbi sa 40. sednice održane 23. decembra 2023. godine.

„RIK je od Ministarstva i MUP-a dobila tabelarne preglede broja birača po gradskim opštinama Beograda prema godinama upisa u Jedinstveni birački spisak odnosno prijavi prebivališta na adresama navedenim u pozivima za glasanje koje su predsedniku Republičke izborne komisije predali Marinika Tepić i Miroslav Aleksić prilikom podnošenja Zahteva za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, kao dokaze navodne izborne krađe“, saopštili su iz te institucije.

Istakli su da se iz tih tabela jasno vidi da najveći broj birača ima prijavljeno prebivalište i upisan je u Jedinstveni birački spisak mnogo pre raspisivanja izbora održanih 17. decembra 2023. godine, od kojih neki i pre 20 i više godina.

„To je očigledan dokaz da tvrdnje Koalicije Srbija protiv nasilja da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod održanih izbora nije tačan“, zaključili su u saopštenju iz RIK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar