U trendu

Rodoljub Šabić: Institucije štite nasilje policije

Advokat Rodoljub Šabić ocenio danas da su čak tri slučaja neprirodne smrti u kratkom vremenskom periodu u policijskim stanicama u Boru i Srbobranu i u ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija u Padinskoj skeli, krajnje alarmantno upozorenje na stanje i probleme u funkcionisanju državnog represivnog sistema.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, je ukazao da je eskalacija problema posledica neodgovornog ignorisanja, potcenjivanja i „guranja pod tepih“ ovakvih slučajeva

„Nekažnjivost službenih lica koja praktikuju torturu i zlostavljaju građane, kod nas je ozbiljan i opasan, a hroničan problem. Organi unutrašnje kontrole i tužilaštva skoro po pravilu propuštaju da čak i u najdrastičnijim slučajevima brutalnog zlostavljanja utvrde bilo čiju individualnu odgovornost, istrage protiv službenih lica sprovode se krajnje indolentno, a brojni su slučajevi zastarevanja“, naveo je Šabić u saopštenju.

Dodao je da u malobrojnim slučajevima kad dođe do osude, sudovi gotovo uvek izriču uslovne kazne, a primera otpuštanja iz službe praktično i nema.

„Tortura, mučenje i zlostavljanje u državnim ustanovama su nedopustivi nezavisno od toga da li torturu sprovode službena lica ili je sprovodi neko drugi. Nesporna obaveza službenih lica je ne samo da se uzdrže od torture, zlostavljanja i nasilja nego i da ih spreče. Zato i smrt zatvorenika usled brutalnog zlostavljanja od strane drugih zatvorenika i samoubistvo pritvorenika u policijskoj stanici nesumnjivo govore o lošem funkcionisanju sistema“, piše Šabić u saopštenju.

On je ocenio da je slučaj nasilne smrti u policijskoj stanici u Boru posebno zanimljiv. „Iako sumnja u torturu sa smrtnom posledicom podrazumeva da neposredni akteri tragedije hitno, bez odlaganja budu suspendovani, Sektor unutrašnje kontrole MUP angažovan, disciplinski postupak pokrenut, a da tužilaštvo bez odlaganja otvori istragu i preduzme sve mere (uključujući i pritvor) kako bi se pored nalaza veštaka obezbedili i drugi dokazi i sprečilo moguće „kolegijalno“ usaglašavanje izjava između aktera zločina i njihovih kolega i starešina, ipak ni mesec dana nakon tragičnog događaja, javnost nije dobila zvanične informacije o tome šta je od toga zaista preduzeto“, ukazao je Šabić u saopštenju.

On je dodao da se moralna, politička ili disciplinska odgovornost za pokušaj obmanjivanja javnosti lažnim saopštenjem o „prirodnoj smrti ni ne pominje, već da niko od nadležnih nije našao za shodno da se zbog tog skandaloznog postupka makar i samo forme radi izvini javnosti i građanima“.

„Neodgovornim postupanjem i ignorisanjem problema nagoveštava se nastavak prakse sa kojom treba prekinuti bez odlaganja jer podrazumeva sve veće rizike po prava građana, njihovu bezbednost, čak i živote“, zaključio je Šabić u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.