U trendu

Rusija nezadovoljna stavom ministra Francuske da ne vidi interes da razgovara s njom

Rusija je u petak pozvala francuskog ambasadora u Moskvi Pjera Levija na razgovor jer je ocenila „neprihvatljivim“ izjavu šefa francuske diplomatije Stefana Sežurnea u ponedeljak da Parizu „nije više u interesu“ da razgovora s Moskvom.

„Nije naš interes da razgovaramo s ruskim zvaničnicima, pošto su im lažna i saopštenja za štampu i izveštaji“ – izjavio je Sežorne nekoliko dana posle telefonskog razgovora ruskih i francuskih ministara odbrane o kojem su dve strane objavile suprotne ocne.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u petak francuskog ambasadora u Moskvi Levija da bi mu reklo  da su “ neprihvatljive takve izjave koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću“ – saopštilo je rusko ministarstvo.

„Smatramo ove izjave francuskog ministra spoljnih poslova svesnom i promišljenom akcijom s ciljem podrivanja same mogućnosti bilo kakvog dijaloga između dve države“ – saopštilo je Ministarstvo u Moskvi.

Francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu je u intervjuu u petak na televizijskom kanalu LCI rekao da antiterorističko bezbednosno partnerstvo s Rusijom „nije suspendovano“, već „ne funkcioniše na partnerski način kako bi trebalo“.

On je o svom razgovoru s Rusima rekao da se „to mora raditi kada je korisno“ i da se „to jednostavno zove odbrana interesa Francuske, tako da nismo odsečeni“.

„Rusko ministarstvo, kao i obično, ne prihvata da se njegove laži ispravljaju“ – prokomentarisao je francuski diplomatski izvor za AFP.

Taj izvor je rekao da je francuski ministar spoljnih poslova samo „podsetio na to kakva je realnost tih kontakata i pokušaja manipulacije ruskih vlasti“.

POsle razgovora 3. aprila ministara odbrane Sebastijena Lekornua i Sergeja Šojgua s ciljem da se Rusima prenesu „korisne informacije“ o martovskom napadu na koncertnu salu u Moskvi, francuski predsednik Emanuel Makron je osudio ruske „barokne i preteće komentare“.

U svom izveštaju o tom razgovoiru koji je bio na inicijativu Pariza, Rusija je rekla da se „nada“ da francuske tajne službe nisu bile umešane u napad u Moskvi kojem je 22. marta poginulo 144 ljudi. Francuska je odbacila te spekulacije.

Odnosi Pariza i Moskve su se pogoršali početkom godine povodom ruskog rata u Ukrajini.

Rusija je u januaru tvrdila da je ubila 60 francuskih „plaćenika“ u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, dok je Francuska to osudila kao ruski „koordinisani manevar“ dezinformacija.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u petak takođe saopštilo da je pozvala slovenačku ambasadorku Darju Bavdaž Kuret da je obavesti o proterivanju jednog slovenačkog diplomate kao meru „reciprociteta“ posle slične odluke Ljubljane u martu protiv ruskog diplomatskog predstavnika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u četvrtak saopštilo da je isto uradilo i sa ambasadorom Austrije Vernerom Almhoferom posle proterivanja dvojice ruskih diplomata iz Austrije, ali je Moskva kao odgovor proterala samo jednog austrijskog diplomatu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.