U trendu

Ruski napadi na šest oblasti širom Ukrajine, Borel morao u sklonište

Najmanje pet civila je poginulo i gotovo 50 je ranjeno u jutrošnjem ruskom napadu krstarećim i balističkim raketama i bespilotnim letelicama na šest oblasti širom Ukrajine, saopštile su vlasti te zemlje.

Na meti napada bila su tri velika grada, uključujući Kijev, gde je šef evropske diplomatije Žozep Borel danas razgovarao o vojnoj pomoći i finansijskoj podršci Ukrajini.

Borel je rekao da je dan započeo u skloništu, što je opisao kao deo ukrajinske „svakodnevne realnosti“ posle gotovo dve godine odupiranja ruskoj invaziji.

Ukrajinska vojska je saopštila da je presrela 44 od 64 ruske bespilotne letelice i rakete u jutrošnjem napadu.

U prvom napadu na Kijev u poslednje dve nedelje, izvedenom tokom jutarnjeg špica, četiri osobe su poginule kada je pogođena stambena zgrada sa 18 spratova, što je izazvalo požar na nekoliko spratova, navele su lokalne vlasti i dodale da je ranjeno 40 osoba, uključujući trudnicu.

U napadu na Mikolajev, grad na jugu Ukrajine, poginula je jedna osoba i ranjeno je šest, dok je oštećeno oko 20 stambenih zgrada i javna infrastruktura, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim.

Ukrajini je preko potrebna pomoć Zapada, budući da se suočava sa nedostatkom municije i vojnika. Dugoročno finansiranje iz inostranstva je pod znakom pitanja pošto je juče propao najnoviji pokušaj u američkom Senatu da se postigne dogovor o pomoći Ukrajini.

Posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini saopštila je danas da je broj civilnih žrtava u ratu ponovo počeo da raste posle prošlogodišnjeg pada.

Misija je zabeležila da je prošlog meseca poginulo 158 civila i da su ranjena 483, što je povećanje od 37 odsto u odnosu na novembar. Od početka rata poginulo je više od 10.000 civila i ranjeno je gotovo 20.000.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar