U trendu

Samostalna odluka Jahje Sinvara da napadne Izrael izazvala razdor u Hamasu

Jahja Sinvar, vođa Hamasa u Pojasu Gaze, je navodno suočen sa kritikama u rukovodstvu te palestinske islamističke organizacije što je samostalno odobrio napade na Izrael 7. oktobra prošle godine, javio je Skaj njuz na arapskom.

Pozivajući se na palestinske izvore u izveštaju se navodi da je Sinvar, sa svojim bratom Muhamedom, vojnim vođom Muhamedom Deifom i Marvanom Isom, koji je zamenik vojnog komandanta Hamasa, doneo odluku da počnu napadi, a nije se konsultovao sa drugim liderima te organizacije, niti političkim biroom, što je izazvalo razdor u njoj.

Zbog toga ostatak rukovodstva nije bio obavešten.

Sličan izveštaj, zasnovan na izvorima bliskim vojnom krilu Hamasa Brigadama Izadin al-Kasam, objavio je u januaru arapski list Ašark al-Avsat.

U izveštaju je sugerisano da su samo petorica lidera Hamasa bila uključena u donošenje odluke o napadima.

U njemu se, međutim, ne pominje Marvan Isa, jedan od bliskih Sinvarovih saradnika.

Odluka da se napadne navodno je doneta 6. oktobra, dan pre nego što se napad desio.

Kako bi se održala tajnost, Hamasovi komandanti na terenu su upoznati sa pojedinostima operacije neposredno pre samog početka, a lideri vojnog krila su obavešteni nekoliko dana pre toga.

Izveštaj sugeriše da je širi krug lidera Hamasa, uključujući vođu političkog krila Ismaila Hanijea, koji živi u izgnanstvu u Kataru i Saleha Arurija, visokog zvaničnika Hamasa, kasnije ubijenog u izraelskom napadu u Bejrutu, za napade saznalo samo nekoliko sati pre početka.

Jednostrano donošenje odluka Sinvara i odabrane grupe lidera je navodno dovelo do razdora u Hamasu i neki od njih su izrazili neslaganje sa donošenjem odluka, prenose izraelski mediji.

Rat izazvanim napadima Hamasa 7.oktobra traje već gotovo pet meseci.

Na jugu Izraela palestinski ekstremisti, predvođeni Hamasom su prvog dana rata ubili oko 1.200 osoba, uglavnom civila i više od 250 su oteli i odveli u Pojas Gaze.

Veruje se da ih je tamo još uvek zatočeno oko 130 ljudi, mada se zna da nisu svi živi.

U izraelskoj odmazdi u Gazi je ubijeno 30.717 ljudi, najviše žena i dece, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.