U trendu

Si posadio drveće u akciji pošumljavanja u Pekingu

Kineski predsednik Si Đinping prisustvovao je dobrovoljnoj akciji sadnje drveća u Pekingu i pozvao na napore u pošumljavanju širom zemlje i zajedničku izgradnju prelepe Kine.

Si, koji je takođe generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije, to je rekao tokom akcije sadnje drveća u parku-šumi u pekinškom okrugu Tongdžou, 3. aprila, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

On je rekao da aktivnost sadnje drveća ima za cilj da pozove sve ljude da preduzmu akcije i pridruže se naporima pošumljavanja kako bi se dodala zelenija nijansa izgradnji prelepe Kine, dodaje CMG.

Na mestu sadnje, Si je mahanjem ruke pozdravio masu prisutnih ljudi koji  su učestvovali u akciji i uzeo lopatu da se pridruži aktivnosti. Zasadio je sadnice više vrsta drveća.

Dok je sadio drveće, pitao je i decu na lokalitetu o njihovom učenju, životu i učešću u radu i sportu. On je istakao da deca treba da se bave radom i pošumljavanjem od malena i razvijaju svest da poštuju i vole prirodu.

U razgovoru sa zvaničnicima i lokalnim stanovništvom, Si je podsetio da se ove godine u Kini obeležava 45. godišnjica uspostavljanja Nacionalnog dana sadnje drveća i ocenio da su Kinezi postigli izuzetna dostignuća u svojoj posvećenosti sadnji drveća i pošumljavanju.

Međutim, nedostatak šumskih resursa je i dalje istaknut problem u zemlji, ukazao je Si pozivajući na naporan rad iz generacije u generaciju na njegovom rešavanju.

Da bi Kina postala zelenija, potrebno je uložiti napore da se unapredi ozelenjavanje velikih razmera, prošire kanali za pretvaranje voda i planina zemlje u neprocenjivo bogatstvo sa naglaskom na kvalitet i efikasnost i ojačati zaštitu šumskih i travnjačkih resursa  čvrstim anti-požarnim radom, primetio je Si.

Pozvao je na više napora u unapređenju Programa šuma u tri severna pojasa za učvršćivanje zelenog Velikog zida u severnoj Kini, pozivajući na mobilizaciju snaga iz svih krugova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.