U trendu

Si poziva Kinu i Francusku da zajednički pokrenu put mira i napretka za razvoj čovečanstva

Današnji svet ponovo se nalazi na kritičnoj raskrsnici i Kina i Francuska treba zajedno da pokrenu put mira, bezbednosti, prosperiteta i napretka za razvoj čovečanstva, rekao je predsednik Kine Si Đinping razmenjujući čestitke sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, povodom 60. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Kina i Francuska su pre 60 godina probile led hladnog rata i prešle granicu između različitih blokova kako bi uspostavile diplomatske odnose na nivou ambasadora, primetio je Si, dodajući da je ovaj istorijski događaj podstakao globalnu scenu da evoluira u pravom smeru dijaloga i saradnje, koja i danas nudi nadahnuće, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

U proteklih 60 godina, dve zemlje su se držale donošenja strateških izbora nezavisno od spoljnih uticaja i uvek su bile posvećene postizanju zajedničkog razvoja kroz uzajamno korisnu saradnju, promovisanje uzajamnog učenja među civilizacijama kroz ravnopravnu razmenu i zajedničko reagovanje na globalne izazove kroz multilateralnu saradnju, rekao je Si.

Makron je u svojoj čestitki naveo da je uspostavljanje diplomatskih odnosa Francuske i Kine pre 60 godina bila vizionarska i istorijska odluka.

Suočena sa današnjim globalnim izazovima bez presedana, saradnja Francuske i Kine, kao i Evrope i Kine, presudnija je nego ikad u potrazi za zajedničkim rešenjima za globalne izazove, dodao je on.

U 2023. godini je došlo do sveobuhvatne revitalizacije francusko-kineskih odnosa, a 2024. godine se očekuje da će saradnja između dva naroda biti dodatno unapređena, naveo je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar