U trendu

Sindikat NSPRS: AP Vojvodina da stopira ukidanje škole ‘Uroš Predić’ u Zrenjaninu

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) pozvao je danas Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje da odbaci predlog Grada Zrenjanina o izmeni odluke o mreži srednjih škola na teritoriji AP Vojvodine jer ne ispunjava zakonske uslove.

Kako se navodi u saopštenju, dokumentacija koju je Pokrajinski sekreterijat za obrazovanje dostavio NSPR-u ukazuje da škole koje bi po nameri zrenjaninskih gradskih vlasti trebalo da preuzmu dosadašnje smerove HTPŠ „Uroš Predić“, a to su medicinska, poljoprivredna i tehnička, nisu blagovremeno podnele zahteve za verifikaciju u odgovarajućim područjima rada.

Rok je bio 31. decembar prošle godine za narednu školsku godinu, kako to nalaže Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

„Ukoliko bi bila izmenjena odluka o mreži srednjih škola prema predlogu gradskih vlasti Zrenjanina, taj grad bi tokom naredne školske godine ostao bez devet srednjoškolskih obrazovnih profila, jer bi ih preuzele škole koje nemaju, a više ne mogu ni steći zakonitu i adekvatnu verifikaciju za njih. Učenici koji bi pohađali te smerove bi se suočili s problemom validnosti svojih diploma“, piše u saopštenju NSPRS.

Taj sindikat je naveo da bi u slučaju prebacivanja samo jednog smera iz postojeće škole „Uroš Predić“ u Srednju medicinsku školu, ona morala da radi u dve smene, umesto kao do sada, u jednoj.

„S obzirom na to da Srednja medicinska škola radi u zgradi od preko 6.200 kvadratnih metara, rad u dve smene umesto u jednoj bi značajno povećao troškove, što je jedan od najčešće isticanih razloga za ukidanje HTPŠ ‘Uroš ‘Predić’, koja takođe radi samo u jednoj smeni, u manjem objektu“, ocenjuje NSPRS.

Sindikat je naveo da Grad Zrenjanin očigledno ne mari za propise, a da argumentaciju za svoje namere iznosi paušalno, bez ozbiljnih studija, bez javne i stručne rasprave, te da nadležni organi AP Vojvodina ne bi trebalo da ozakone takvo ponašanje.

„Pravni tim Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije detaljno analizira dokumentaciju o pokušaju ukidanja HTPŠ ‘Uroš Predić’ u Zrenjaninu i pokrenuće odgovarajuće postupke protiv svih lica i organa koja budu prekršila propise“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.