U trendu

Slovačku očekuje drugi krug predsedničkih izbora

Peter Pelegrini, predsednik Parlamenta Slovačke, i Ivan Korčok, bivši ministar spoljnih poslova, suočiće se u drugom krugu predsedničkih izbora – pokazuju delimični rezultati prvog kruga glasanja, održanog u subotu.

Pelegrini vodi sa 40,39% glasova naspram 36,90% za Ivana Korčoka – objavljeno je posle prebrojavanja 64% glasova, naveo je Slovački zavod za statistiku.

Drugi krug glasanja biće kroz dve neelje, 6. aprila.

Iako je na predsedničkim izborima bilo devet kandidata, izgledalo je da se vodi okršaj samo dva: predstavnika vladajućeg tabora bliskog Rusiji i kandidata opozicije naklonjenog Ukrajini.

Pelegrini, bivši šef vlade, ima podršku sadašnjeg populističkog premijera Roberta Fica koji odbija da pruži vojnu pomoć Ukrajini i sumnja u njen suverenitet, a poziva na mir s Rusijom.

On je posle glasanja rekao da će Slovačka ostati u Evropskoj uniji i NATO-u uprkos izjavama Fica.

Korčok, s druge strane, brani prava Ukrajine. On deli stavove odlazeće predsednice Zuzane Čaputove koja je odlučila da se ne kandiduje za drugi mandat, glasne kritičarke Vlade.

„Ljudi znaju za šta se ja zalažem. Sada je na njima da dođu i glasaju“ – rekao je Korčok pošto je ubacio svoj glasački listić u glasačku kutiju.

Čaputova je izrazila nadu da će njen naslednik „dobro predstavljati zemlju u inostranstvu“.

Analitičari smatraju da bi predsednik koga podržava Fico, mogao da ojača antiukrajinsku spoljnu politiku Vlade Slovačke, zemlje od 5,4 miliona stanovnika, članice NATO-a i EU.

Korčoka podržava opozicija koja smatra da bi pobeda protivkandidata Pelegrinija otvorila put za pomilovanja saveznicima vlasti odgovornim za korupciju.

Funkcija predsednika Slovačke je prvenstveno ceremonijalna: ratifikuje međunarodne ugovore, imenuje ključne sudije i vrhovni je komandant Oružanih snaga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar