U trendu

Slovenačka ministarka zahvalila na pomoći stranim vojskama uz fotografiju sa srpskim pilotima

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon zahvalila je inostranim letačima na pomoći koju su pružili toj zemlji, pogođenoj velikim vremenskim nepogodama, a uz reči zahvalnosti na tviter nalog stavila je fotografiju sa pilotima Vojske Srbije.

„Pomoć Srbije i BiH prepoznaje se kao snažna simbolika uzajamne solidarnosti jer je Slovenija među prvima tim zemljama poslala spasioce i vojne letače tokom katastrofalnih poplava 2014. Tako se na zvaničnoj stranici Vojske Slovenije u prvom planu našla fotografija srpskog helikoptera Mi-17, kao i aktivnosti srpskih inžinjeraca i pilota. Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon se na tviter nalogu zahvalila inostranim letačima uz fotografiju sa pilotima Vojske Srbije“, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Slovenija je prethodnih dana pogođena nezapamćenim vremenskim nepogodana a u pomoć su pristigli kontigenti vojske ili civilne zaštite Srbije, oba entiteta BiH, Hrvatske, Severne Makedonije, Mađarske, Ukrajine, Zapadne Evrope i SAD.

Oni zajedno rade u humanitarnoj misiji otklanjanja posledica poplava, a u Sloveniju su poslali veći broj helikoptera, mašina i stručnjaka.

Srpski kontingent čini 56 vojnika raspoređenih u ugroženim područjima severoistoka Slovenije.

Strane kontingente uglavnom čine inžinjerijske jedinice sa građevinskim mašinama, montažni mostovi kao i helikopteri čiji rad koordiniše Vojska Slovenije i uprava za zaštitu i spasavanje.

Vojska je formirala operativne baze u pogođenim područjima i odredila lokacije za vazdušni transport.

Helikopteri Vojske Srbije, Slovenije, Nemačke i Španije sada se nalaze na sportskom aerodromu u Slovenj Gradecu gde je Vojska Slovenije formirala mobilni operativni centar za vođenje vazduhoplovne operacije za podršku otklanjanja posledica poplava.

Odatle se u ugrožena područja transportuju lekovi, hrana, voda, gorivo i drugi materijali.

Srpski helikopteri Mi-17 i H-145M, zajedno sa pripadnicima specijalnih jedinica, angažovani su na zadacima vazdušnog transporta.

Inžinjerijska radna grupa Vojske Srbije popravlja oštećene puteve i sanira klizišta, a tim ABHO obavlja dezinfekciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar