U trendu

Srbija će imati predstavnicu na Svetskom prvenstvu u oranju u Letoniji

Na takmičenju najboljih orača sveta, koje će 13. i 14. oktobra biti održano u Letoniji, Srbiju će u revijalnom delu predstavljati Marija Seočanac iz Novog Sela kraj Vrnjačke Banje.

Seočanac, apsolventkinja na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu ima 23 godine i 15 godina „staža“ traktoristkinje.

Prema njenim rečima, u šesnaestoj godini je odlučila da svoje veštine ispita na takmičenju orača „Prva brazda“ u rodnom Novom Selu, kada je na iznenađenje mnogih osvojila prvu nagradu.

„Kako sam vremenom usavršavala tehniku oranja, tako su se i medalje nizale, i evo, sedam godina nakon mog prvog takmičenja, dobila sam priliku da promovišem i svoju zemlju u ovoj disciplini“, rekla je Seočinac novinarima.

Na Svetskom prvenstvu u oranju u Letoniji, Seočinac će predstavljati Srbiju u revijalnom delu sa zadatkom da Srbiji obezbedi članstvo u Međunarodnoj oračkoj organizaciji.

„Nakon toga, Srbija stiče pravo učešća na Svetskom prvenstvu orača naredne godine, pa će biti neophodno organizovati i jedno domaće takmičenje sa strogim propozicijama koje će na godišnjem nivou donositi državnog šampiona u oranju“, rekla je ona.

Marija je svoje revijalno učešće na tom takmičenju, koje će se održati u gradiću Kuldiga nedaleko od obala Baltičkog mora, obezbedila ostvarivši brojne pobede na domaćim takmičenjima od kojih je verovatno najznačajnija pobeda na „Srbobranskoj brazdi“ 2021. godine, kada je trijumfovala u konkurenciji 50 takmičara među kojima je bila jedina devojka.

Od 2016. godine kada je ostvarila prvu pobedu na takmičenju „Prva brazda“ do nadmetanja u Srbobranu 2021, Marija je osvojila ukupno šest zlatnih odličja, što je, po mišljenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bilo sasvim dovoljno da uskoro krene put Letonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar