U trendu

Akademik Zoran Knežević novi predsednik SANU

Akademik, fizičar Zoran Knežević izabran je za novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici.

Kako prenose mediji, kandidati za predsednika SANU bili su Knežević i kompozitor Svetislav Božić.

Na današnjoj sednici bira se i ostatak rukovodstva – dva potpredsednika kao i novi generalni sekretar.

Kandidati za prvog potpredsednika su akademici Miodrag Mateljević i Zoran Popović, a za drugog akademici Slavenko Terzić i Miodrag Marković.

Kandidati za novog generalnog sekretara SANU su akademici Nebojša Lalić i Dušica Lečić Taševski.

Dosadašnji predsednik SANU Vladimir Kostić bio je osam godina na čelu Akademije.

Predsednik SANU bira se na četiri godine između redovnih članova Akademije.

Glasanje je tajno, a pobeđuje kandidat koji dobije većinu od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu.

Predsednik Srbije čestitao Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika SANU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas čestitao Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), saopštio je Vučićev kabinet.

On je, u čestitki Kneževiću poželeo da tu izuzetnu, tešku i odgovornu dužnost obavlja na tragu dobre tradicije koju su, kako je naveo, „slavom ovenčali neki od velikana“ poput (Josifa) Pančića i (Jovana) Cvijića, (Stojana) Novakovića i (Dejana) Medakovića.

„Ovu dužnost preuzimate u vremenima kada su našoj Srbiji više nego ikada potrebni mudrost, jedinstvo i doprinos svakog pojedinca jednom cilju: da izađemo kao pobednici u borbi za razvijenu, mirnu, stabilnu, jaku i uspešnu državu“, naveo je Vučić.

Dodao je da sa Kneževićevo iskustvo i ugled, kao i zalaganje za slobodu mišljenja i racionalnost u diskursu, neophodni činilac napretka na putu sveobuhvatnog preporoda Srbije, ne samo, kako je kazao, ekonomskog, već i obrazovnog, duhovnog i kulturnog.

Kazao je i da je moderna istorija bremenita nevoljama i svakovrsnim izazovima.

Građani Srbije „sa pouzdanjem gledaju u glavne institucije države, s pravom tražeći mudro rukovođenje na svim poljima, koje će nas nepogrešivo voditi ka ostvarenju onih vizija i ciljeva koje dugo nismo uspevali ni da dostignemo, ni da ostvarimo“, naveo je on.

Ocenio je i da upravo zbog toga SANU dospeva u žižu pažnje svih slobodno mislećih ljudi i patriota koji se, kako je kazao, bore za dostojanstvo i napredak Srbije a koji će, kako je izrazio uverenje „naći i snagu i inspiraciju“ u Kneževićevom rukovodstvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar