U trendu

„Alarmantno u Beogradu, neophodne oštrije mere“

Veliki je pritisak na zdravstveni sistem zbog novog porasta broja obolelih od korona virusa i neophodne su oštrije mere pre svega kada je reč o okupljanju većeg broja ljudi, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

„Svakodnevno se analizira svaka situacija i ja verujem u iskustvo i kredibilitet ljudi u Kriznom štabu i siguran sam da će doneti najbolju odluku“, rekao je Đerlek za RTS.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je alarmantna situacija, ali i u drugim gradovima.

„U Beogradu smo juče imali 3.600 pregleda u kovid ambulantama, prekjuče 4.000 a povećan je i broj prijema u odnosu na otpust iz bolnica. Očekujem da će ministar Lončar odlučiti o proširenju kapaciteta, a to znači vraćanje nekih bolnica u kovid sistem“, rekao je Đerlek.

Dodao je da je situacija pogoršana i u Vojvodini, Šapcu, Kragujevca i skoro svim delovima Srbije, ali je ocenio da će se uspeti u zaustavljanju daljeg širenje virusa.

„Ono što može da nas raduje jeste imunizacija koja protiče u najboljem redu. Dolazi nam još pola miliona vakcina kineskog proizvođača “Sinofarm“, a u ponedeljak stiže i redovna isporuka “Fajzera“. Zato je važno da širenje virusa ne zaustavi imunizaciju“, istakao je Đerlek.

Prema njegovoj oceni, ako se zaustavi širenje virusa i nastavi vakcinacija, može se očekivati da do juna preko dva miliona građana primi obe doze vakcine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar