U trendu

Aman prvi trgovinski lanac u SRB koji je uveo papirne kese

BEOGRAD – Trgovinski lanac Aman prvi je u Srbiji zapoceo sa prodajom papirnih kesa umesto dosadašnjih plastičnih, u skladu sa odlukom Skupštine grada Beograda da od 1. januara sledeće godine na teritoriji glavnog grada neće biti prodaje plastičnih kesa.

Tim povodom, market Aman na Novom Beogradu, u Ulici Tošin Bunar, u kome je danas počela prodaja papirnih kesa, obišli su ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Trivan je čestitao Amanu na, kako je rekao, krupnim koracima koje čini kada je u pitanju zaštita životne sredine.

„Srbija ima mnogo razloga da se brine o svojoj životnoj sredini budući da je svaki segment životne sredine ugrožen u toj meri da moramo brzo i mnogo da radimo da bismo svoju životnu sredinu doveli u red zbog svih nas“, rekao je Trivan.

Od kada je najavljena reforma politike kada su kese u pitanju, naplatom plastičnih kesa u pojedinim lancima njihova proizvodnja je smanjena za oko 80 odsto, a potrošnja između 60 i 80 odsto, precizirao je Trivan.

Kako je dodao, ljudi širom Srbije su se odazvali ovoj akciji i pokazali da razumeju da su kese veoma štetne za okolinu.

Trivan je rekao da je Grad Beograd dobio ovlašćenje koje će sada dobiti i druge lokalne samouprave, da mogu same da odlučuju o tome šta će raditi sa kesama.

„Beograd je već odlučio šta će da radi i Beograd je perjanica u svemu tome i treba da bude tako, ali evo pridružuje se i AP Vojvodina. Mi smo jako srećni što su se za početak, bez administrativnih mera, građani odazvali tome, a sada ćemo primeniti administrativne mere“, rekao je Trivan i apelovao na građane da više ne koriste plastične, već papirne kese, cegere…

Istakao je da je Aman pokazao da je društveno-odgovorna kompanija i pozvao druge trgovinske lance da slede njihov primer.

Vesić je rekao da je Aman na ovaj način nekoliko meseci ranije izašao u susret odluci Grada Beograda i pokazao kako se ponašaju odgovorne kompanije, ne samo prema svojim potrošačima već uopšte prema društvu.

„Uvođenje papirnih kesa nije samo poštovanje zakonske obaveze već to pokazuje da se brine o zaštiti životne sredine i budućnosti narednih generacija. Aman je prvi lanac koji je ovu odluku implemetirao i očekujemo da u narednih nekoliko meseci papirne kese vidimo i u drugim lancima“, rekao Vesić.

Dodao je da je posebno zadovoljan što će na drugoj strani papine kese stajati znak institucije kojoj će Aman donirati dinar od naplate svake kese.

Vesić je podsetio da se jedna plastična kesa u prirodi razgrađuje oko 200 godina i da se u našoj zemlji godišnje potroše milioni plastičnih kesa i dodao da se iz toga može zaključiti kakav „zločin“ činimo prirodi sa plastičnim kesama.

Generalni direktor Amana Nemanja Petrović je rekao da je prodaja papirnih kesa logičan potez za jednu društveno-odgovornu kompaniju.

„Sigurno ćemo se i ubuduće odazvati pozivu Grada i nadležnih ministarstava da našim doprinosom koliko god možemo doprinesemo rešavanju problema iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.