U trendu

Ambasador Li: Svaki ugovor važan, podržavamo politiku Vučića

BEOGRAD – Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang izjavio je danas da je, po njegovom mišljenju, važan svaki od 10 ugovora ili sporazuma koje srpska delegacija potpisuje u Kini tokom posete predsednika Aleksandra Vučića.

On je, ipak, u izjavi za RTS, na investiciju jedne kineske kompanije u Zrenjaninu, koja iznosi skoro milijardu dolara.

„To je ogromna investicija. Tu je i kompanija ‘Ziđin’ koja ima veliko interesovanje i ambiciju da radi sa srpskim prijateljima, da oživljava ‘Bor’, ta investicija iznosi 1,4 milijarde americkih dolara. Imamo slučaj ‘Ikarbusa’, iako je ta investicija mala u poređenju sa ove dve, ali hoće ovde novu fabriku električnih automobila ili autobusa“, rekao je Li.

Na pitanje koji je najvažniji, on je istakao: „Meni je svaki ugovor važan“.

Govoreći o proizvodaču guma koji bi trebalo da gradi fabriku u Zrenjaninu, Li je istakao da je njihova želja da se što pre krene na terenu.

Imajući u vidu neke procedure i dozvole koje treba da se nabave i odobrenje od Vlade Srbije, njihov krajnji rok je u februaru sledeće godine, dodao je on.

Li je ukazao da kineska kompanija dovodi sa sobom partnere.

„Ovog puta, mi ćemo takođe potpisati sporazum sa tim partnerom koji snabdeva sirovinama gume. U oktobru će doći još više partnera u Srbiju. Napravili smo veoma važan drugi korak, gde će masovno doći kineska investicija i investirati uglavnom u industriju, u proizvod“, rekao je kineski ambasador.

Upitan kako Peking gleda na pregovore koji se vode u Briselu, on je rekao da bi Kina, kao prijateljska zemlja Srbije, bila veoma srećna kada bi između Beograda i Prištine došlo do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

„Mi podržavamo politiku Srbije koju vodi predsednik Vučić“, istakao je ambasador Li.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.