U trendu

Antifašisti obeležili 75. godišnjicu Novosadske racije

Polaganjem venaca na spomenik „Porodica“ na Keju žrtava Racije, aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada obeležili su večeras 75. godišnjicu Novosadske racije, zločina u kojem je madjarska okupatorska vojska u Drugom svetskom ratu streljala a zatim pod led Dunava bacila više od 1.300 ljudi, prvenstveno Srba, Jevreja i Roma.

Oni su objasnili da su godišnjicu obeležili večeras a ne sutra, za kada je najavljeno službena komemoracija, na kojoj će učestvovati predstavnici državnih, pokrajinskih i gradskih vlasti, kao i verskih zajednica, jer nisu želeli da učestvuju u „političkim i crkvenim zloupotrebama obeležavanja tog tragičnog datuma u istoriji Novog Sada“.

Dodali su da je važno da se ovakvi datumi obeležavaju, jer predstavljaju opomenu da se slični zločini nikada više ne bi ponovili.

Aktivisti su upozorili da je u celom svetu na delu uspon desnih političkih snaga, ali i „neskrivenih fašista“ i dodali da je to razlog više da se javnost podseća koliko je fašizam opasan.

Madjarska okupatorska vojska ubila je u januaru 1942. godine na području Šajkaške oblasti, Bečeja, Srbobrana, Temerina i Novog Sada više hiljada ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar