U trendu

AOM: Tužilaštvo hitno da reaguje na napade na redakciju KRIK-a

Asocijacija onlajn medija (AOM) pozvala je danas nadležne institucije, a posebno tužilaštvo, da hitno reaguju na „orkestrirane“ napade na redakciju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), navodeći da će u suprotnom „postati saučesnici u kršenju zakona i targetiranju novinara“.

Iz AOM-a su ocenili da su napadi usledili „samo zato što su novinari KRIK-a radili svoj posao i informisali javnost o vezama kriminala i vrha aktuelne vlasti“.

„Ovakvi napadi na nezavisne istraživačke medije dešavaju se upravo onda kada funkcioneri iz aktuelne vlasti žele da prikriju značaj priča do kojih novinari dolaze i da obezvrede njihov rad, targetirajući ih kao neprijatelje države ili kriminalce“, navedeno je u saopštenju.

AOM je pozvao i medjunarodne organizacije da „hitno stanu u odbranu nezavisnog novinarstva u Srbiji“, navodeći da je dosadašnja praksa pokazala da i posle svih prijava, takvi slučajevi u domaćem pravnom sistemu „ostaju nekažnjeni i čak neprocesuirani“.

Više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama današnjih izdanja da je portal KRIK „privatni medij“ Veljka Belivuka i da medju njima postoji „tajni dil“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.