U trendu

Astronomske cene: Apartmani na planinama skuplji od stanova u Beogradu

Epidemija virusa korona nije zaustavila tražnju za kupovinom apartmana na srpskim planinama, što diže i cenu kvadrata koji je, recimo na Kopaoniku, skuplji nego kvadrat najluksuznijeg stana u centru Beograda. Po cenama ne zaostaju ni druge planine, kao što su Zlatibor i Divčibare.

Na Kopaoniku je prošle godine prodato 340 apartmana, a broj se povećava ako se doda i Brzeće podno Kopaonika, gde je prodato 47 apartmana, piše „Blic“, dodajući da stan od 60 kvadrata u užem centru prestonice, košta kao apartman od 30 kvadrata na popularnom skijalištu.

Na Zlatiboru je taj broj u prošloj godini dostigao 204, a na Divčibarima 114 apartmana.

Kopaonik

Kopaonik i dalje prednjači i važi za elitnu destinaciju. Kvadrat apartmana u starogradnji, koji zahteva renoviranje, može se naći za minimalih 500 evra. Novogradnja je istovremeno obarala rekorde — cenu je dizala i lokacija i kvalitet, pa je najviše postignuta, prema zvaničnim podacima Republičkog Geodetskog zavoda, iznosila 4.330 evra.

Najveći rast cene apartmana u novogradnji u 2020. u odnosu na 2019. godinu bio je u Brzeću i to od čak 44 odsto. Nalazi se podno Kopaonika, a ono što je zasigurno podiglo cene apartmana u tom mestu, jeste nova gondola koja vodi do vrha Kopaonika. Ona je nedavno puštena u rad, a od Brzeća do vrha Mali Karaman se stiže za svega 15 minuta.

Kako je to olakšalo i ubrzalo pristup ski-stazama, mnogi su se odlučili da upravo tu sebi obezbede neki prostor, a jasno je da usled rasta tražnje raste i cena.

Zlatibor

Rastu i cene apartmana na Zlatiboru, planine za koju se vezuje masovna gradnja i širenje urbanog Zlatibora na sve strane.

Različito su se kretale cene kvadrata u starogradnji i novogradnji, pa je tako raspon cena u starogradnji bio od 550 evra do 1.670 evra.

Novogradnja je dosta skuplja i kreće se i do 2.270 evra po kvadratu. Pre samo tri godine, novi kvadrat u užem centru Zlatibora bilo je moguće kupiti i za 1.300 evra, podseća list.

„Gradnja apartmanskih zgrada iz ekstra i prve građevinske zone stoga se prenela ka drugoj zoni, odnosno naseljima Palisad, Rasadnik, Đurkovac, Kamalj, Karaula, Zova. Obudojevica oko istoimenog skijališta tik pored centra je izgrađena, a sada je u fokusu investitora Obudojevica 2 prema fabrici za preradu otpadnih voda. U ovim naseljima koja se sada smatraju širim centrom ima slobodnih placeva i njihova cena se kreće od 15 do 20 hiljada evra, negde i jeftinije“, navode iz tamošnje turističke agencije.

Divčibare

I Divčibare doživljavaju pravi „bum“, gradi se na sve strane. Blizina prestonice i dalje je velika prednost i jedan od ključnih razloga za rast posete, sadržaja i smeštaja.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine prodato je 114 apartmana na Divčibarima. Sve to prati i porast cene od oko osam odsto za godinu dana.

Cene kvadrata na Divčibarima kretale su se od 330 evra koliko je trebalo najmanje izdvojiti za apartman u starogradnji, do 1.800 evra koliko je dostizala cena kvadrata u novogradnji.
Trenutno se na ovoj planini zida sedam velikih stambenih zgrada.

„Svaka od tih zgrada imaće od 30 do 40 apartmana, površine od 20 do 40 kvadratnih metara, a cene se kreću od 1.400 do 1.800 evra bez PDV-a, što je čak skok za 1.000 evra u odnosu na 2019. godinu, što najbolje ilustruje kolika je tražnja i trenutna popularnost Divčibara. Znatno je povećana i tražnja za placevima, čija je cena zavisno od lokacije od 3.000 do 5.000 evra po aru, a najviše ih traže upravo investitori za gradnju“, kažu u valjevskim agencijama za promet nekretnina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)