Astronomske cene: Apartmani na planinama skuplji od stanova u Beogradu

Epidemija virusa korona nije zaustavila traลพnju za kupovinom apartmana na srpskim planinama, ลกto diลพe i cenu kvadrata koji je, recimo na Kopaoniku, skuplji nego kvadrat najluksuznijeg stana u centru Beograda. Po cenama ne zaostaju ni druge planine, kao ลกto su Zlatibor i Divฤibare.

Na Kopaoniku je proลกle godine prodato 340 apartmana, a broj se povecฬava ako se doda i Brzecฬe podno Kopaonika, gde je prodato 47 apartmana,ย piลกeย โ€žBlicโ€œ, dodajucฬi da stan od 60 kvadrata u uลพem centru prestonice, koลกta kao apartman od 30 kvadrata na popularnom skijaliลกtu.

Na Zlatiboru je taj broj u proลกloj godini dostigao 204, a na Divฤibarima 114 apartmana.

Kopaonik

Kopaonik i dalje prednjaฤi i vaลพi za elitnu destinaciju. Kvadrat apartmana u starogradnji, koji zahteva renoviranje, moลพe se nacฬi za minimalih 500 evra. Novogradnja je istovremeno obarala rekorde โ€” cenu je dizala i lokacija i kvalitet, pa je najviลกe postignuta, prema zvaniฤnim podacima Republiฤkog Geodetskog zavoda, iznosila 4.330 evra.

Najvecฬiย rast cene apartmanaย u novogradnji u 2020. u odnosu na 2019. godinu bio je uย Brzecฬuย i to od ฤak 44 odsto. Nalazi se podno Kopaonika, a ono ลกto je zasigurno podiglo cene apartmana u tom mestu, jeste novaย gondolaย koja vodi do vrha Kopaonika. Ona je nedavno puลกtena u rad, a od Brzecฬa do vrha Mali Karaman se stiลพe za svega 15 minuta.

Kako je to olakลกalo i ubrzalo pristup ski-stazama, mnogi su se odluฤili da upravo tu sebi obezbede neki prostor, a jasno je da usled rasta traลพnje raste i cena.

Zlatibor

Rastu i cene apartmana na Zlatiboru, planine za koju se vezuje masovna gradnja i ลกirenje urbanog Zlatibora na sve strane.

Razliฤito su se kretale cene kvadrata u starogradnji i novogradnji, pa je tako raspon cena u starogradnji bio od 550 evra do 1.670 evra.

Novogradnja je dosta skuplja i krecฬe se i do 2.270 evra po kvadratu. Pre samo tri godine, novi kvadrat u uลพem centru Zlatibora bilo je mogucฬe kupiti i za 1.300 evra, podsecฬa list.

โ€žGradnja apartmanskih zgrada iz ekstra i prve graฤ‘evinske zone stoga se prenela ka drugoj zoni, odnosno naseljima Palisad, Rasadnik, ฤurkovac, Kamalj, Karaula, Zova. Obudojevica oko istoimenog skijaliลกta tik pored centra je izgraฤ‘ena, a sada je u fokusu investitora Obudojevica 2 prema fabrici za preradu otpadnih voda. U ovim naseljima koja se sada smatraju ลกirim centrom ima slobodnih placeva i njihova cena se krecฬe od 15 do 20 hiljada evra, negde i jeftinijeโ€œ, navode iz tamoลกnje turistiฤke agencije.

Divฤibare

Iย Divฤibareย doลพivljavaju pravi โ€žbumโ€œ, gradi se na sve strane. Blizina prestonice i dalje je velika prednost i jedan od kljuฤnih razloga za rast posete, sadrลพaja i smeลกtaja.

Prema zvaniฤnim podacima, proลกle godine prodato je 114 apartmana na Divฤibarima. Sve to prati i porast cene od oko osam odsto za godinu dana.

Cene kvadrata na Divฤibarima kretale su se od 330 evra koliko je trebalo najmanje izdvojiti za apartman u starogradnji, do 1.800 evra koliko je dostizala cena kvadrata u novogradnji.
Trenutno se na ovoj planini zida sedam velikih stambenih zgrada.

โ€žSvaka od tih zgrada imacฬe od 30 do 40 apartmana, povrลกine od 20 do 40 kvadratnih metara, a cene se krecฬu od 1.400 do 1.800 evra bez PDV-a, ลกto je ฤak skok za 1.000 evra u odnosu na 2019. godinu, ลกto najbolje ilustruje kolika je traลพnja i trenutna popularnost Divฤibara. Znatno je povecฬana i traลพnja za placevima, ฤija je cena zavisno od lokacije od 3.000 do 5.000 evra po aru, a najviลกe ih traลพe upravo investitori za gradnjuโ€œ, kaลพu u valjevskim agencijama za promet nekretnina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.