U trendu

Do 5. marta javno dostupan plan regulacije dela NBG i Surčina

BEOGRAD – Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije područja između privredne zone „Autoput“ i aerodroma Nikola Tesla, koji obuhvata površinu od 255,83 hektara.

U pitanju je deo teritorije Novog Beograda i Surčina gde je predviđena gradnja sportskih kompleksa, stanova, komercijalnih objekata, saobraćajnica, biciklističkih staza, parking mesta…

Planirano je da se površine za stanovanje sa postojećih 25,98 hektara povećaju na 53,30 hektara, dok je za sportske objekte i komplekse namenjeno 56,63 hektara.

Ukupan planirani kapacitet predškolskih ustanova u obuhvatu Plana iznosi 810 dece, navodi se i dodaje da su planirane tri lokacije za objekte predškolskih ustanova u okviru blokova 7, 9 i 14, sa maksimalnim kapacitetom za po 270 korisnika.

Osim toga, na dve lokacije planirani su objekti za osnovne škole, a u bloku broj 7 predviđena je izgradnja jednog objekta za ustanovu primarne zdravstvene zaštite.

Planom je predviđena i gradnja komercijalnih sadržaja kao što su trgovinski lanci, hoteli, šoping centri…

U planu je i zadržavanje postojećih trasa linija javnog prevoza, ali i uvođenje novih linija, pa se tako planira trasa linija javnog prevoza saobraćajnicama Rembrantova, Ulica XXI, Nova 13, Nova 3, Nova 2, Ulica XI i Ulicom 2a-2a.

U okviru granice Plana namenjen je i prostor za jednosmerne obostrane biciklističke staze, u ulicama Nova 1, Nova 2, Nova 2a-2a, XI i Surčinskoj, a planirana je i dvosmerna biciklisticka staza, u ulici Nova 3.

Između ostalog, previđena je i izgradnja novih 164 parking mesta i to u ulicama Nova 5, 7 i 9.

Nacrt plana je na javnom uvidu do 5. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.