U trendu

Beograd će poboljšati uslove života osoba s invaliditetom

BEOGRAD – Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je danas na tribini „Iz kruga u okruženje“ da će se u Beogradu poboljšati uslovi života za osobe sa invaliditetom, navodeći da je to obaveza nadležnih institucija.

Na tribini u Skupštini grada i u organizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom Stojčić je istakao značaj unapređenja prestonice po merilima svih njenih stanovnika, s posebnim naglaskom na osobe sa invaliditetom.

„Pokrenuta je akcija prilagođavanja javnog gradskog prevoza tim osobama, pre svega primenom zvučne signalizacije“, rekao je Stojčić.

On je rekao da će delovi grada koji se rekonstruišu biti prilagođeni toj populaciji i najavio uklanjanje ivičnjaka i drugih prepreka, kao i ugradnju taktilnih ploča u centralnim gradskim zonama.

Rekao je i da su u toku razgovori sa ljudima iz gradskih opština i javnih preduzeća o poboljšanju uslova, kako bi, kaže, osobe sa invaliditetom mogle da idu nesmetano od kuće do radnog mesta i da tamo borave ili obavljaju druge aktivnosti.

Gradski odbornik Dragomir Petronijević, koji je prisustvovao tribini, rekao je da Grad ima dobru saradnju sa Udruženjem osoba sa invaliditetom te da je kroz programe zapošljavanja blizu 1.000 osoba sa invaliditetom našlo posao u poslednjih osam godina.

Petronijević je naglasio da je od suštinskog značaja da radna mesta budu prilagođena osobama sa invaliditetom.
„Radni prostori, kao i javni ne smeju da budu bez toaleta za osobe sa invaliditetom. U suprotnom te osobe tamo ne mogu da borave ili da budu zaposlene. Ima još problema, ali ih preko raznih projekata i više udruženja prevazilazimo“, rekao je Petronijević.

Predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom Beograd Gordana Pušara je istakla da je to udruženje izvršilo mapiranje prilaza objektima u Beogradu, pre svega apotekama i zdravstvenim ustanovama.

„Postoje problemi kada je reč o pristupčnosti objektima za osobe sa invaliditetom, ali već radimo zajedno sa Gradskom upravom i opštinama na njihovom prevazilaženju. Svako treba da ima jednak pristup u svom okruženju, bez obzira na njegovu sposobnost“, rekla je Pušara, a navedeno je u saopštenju iz gradske uprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.