Beograd danas slavi Spasovdan: Ujutro litugija, popodne litija, predvodi patrijarh

Glavni grad Srbije će danas obeležiti svoju slavu – praznik Vaznesenje Gospodnje, poznat i kao Spasovdan, sa porukom „Beograd se moli za mir“.

U 9.00 časova, u istoimenoj crkvi, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije služiće liturgiju sa rezanjem slavskog kolača. Domaćin slave je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Spasovdanska litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije, krenuće ispred Vaznesenjske crkve u 18.00, zastaće na Trgu Slavija gde će se čitati Jevandjelje i održati molitva za mir, da bi stigla na plato kod Hrama Svetog Save, na Vračaru.

Patrijarh Porfirije služiće tu molitvu za mir i blagostanje, a potom se obratiti gradjanima.

Najavljujući svečanost, episkop Jerotej, pomoćnik patrijarha, rekao je da se „u ovim smutnim i nemirnim vremenima u svetu mir javlja kao nasušna potreba i imperativ“.

Gradjani su pozvani da pred početak litije kolonu formiraju u Ulici Kneza Miloša, jer se očekuje da će kod Vaznesenjske crkve biti velika gužva.

Kod Hrama Svetog Save predvidjen je umetnički program, u kojem će, izmedju ostalih, nastupiti Dečiji hor „Čarolije“, Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“, Umetnički ansambl MMinistarstva odbrane „Stanislav Binički“, a na završetku Cane, Anton i Veronauksi.

Praznik Vaznesenje Gospodnje je kao slavu Beograda 1403. godine ustanovio despot Stefan Lazarević, nazvan Stefan Visoki (1377-1427).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.