U trendu

Beograd i Peking – četiri decenije bratimljenja

BEOGRAD – Beograd je pre četiri decenije potpisao sporazum o bratimljenju sa Pekingom, i to kao prvi grad u Evropi sa kojim je glavni grad Kine potpisao takav dokument, a povodom jubileja, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je pismo svom kolegi u Pekingu.

„Peking i Beograd neguju veoma dobre odnose, na šta smo ponosni, posebno ove godine kada obeležavamo 40. godišnjicu od bratimljenja dva grada. Gradovi prijatelji su spona između dva naroda, dve kulture, dve ekonomije i predstavljaju potporu jačanja političke saradnje dve države“, navodi se u pismu gradonačelnika Beograda.

Radojičić je poželeo gradonačelniku Pekinga, i svim građanima, dobro zdravlje, sreću i prosperitet, sa željom da 41. godišnjicu bratimljenja proslavimo zajedno, u Beogradu ili u Pekingu, saopštila je Gradska uprava.

Radojičić je izrazio uverenje da će u budućnosti veze dva grada još više ojačati.

„Epidemija nas je sprečila da na tradicionalan način obeležimo jubilej, ali sam uveren da će nas ovo iskustvo učiniti jačim za buduću saradnju. Danas smo veoma zabrinuti zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji i ulažemo veliki trud kako bismo se uspešno izborili sa virusom korona. Kina je ovoj borbi uputila veliku pomoć našoj zemlji, a Beograd i Srbija su na tome veoma zahvalni. Ova godini koja je mračna za celo čovečanstvo, dokazala je i da se u krizi poznaju prijatelji“, istaknuto je u pismu.

Radojičić je dodao da je partnerstvo dva grada položilo test vremena, čemu danas svedoče rezultati zajedničkog rada i dobre saradnje u mnogim oblastima i veoma značajni projekti na korist građanima.

„Rado se secahmo vaše posete 2017. godine Beogradu, prilikom obeležavanja Dana Pekinga, a posebno je zadovoljstvo što je naš grad bio domaćin Forumu gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine“, poručio je Radojičić svom kolegi u Kini.

„Uloga i značaj koji Peking ima u međunarodnim odnosima, veoma su važni za Beograd koji teži daljem unapređenju saradnje definisane pre 40 godina“, navedeno je u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar