U trendu

Beograd kupio u Nemackoj planove enterijera Novog dvora

BEOGRAD – Grad Beograd i Muzej grada Beograda kupili su u Nemačkoj dragoceni i tek nedavno otkriven plan dizajna enterijera srpske kraljevske palate, koji su izradili nemački dizajner August Boze i njegova supruga Elza Boze iz Vajmara, saopstio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Projekat je naručio i platio kralj Petar I Karađorđević. To je dvotomni album sa 50 akvarela i 80 crteža grafitnom olovkom na specijalnom japanskom papiru. Album je trebalo da bude poslat u Srbiju u leto 1914. godine, ali je izbio Prvi svetski rat i tako je ostao u Nemačkoj. Novi dvor, u kojem se danas nalazi Predsedništvo Republike Srbije, čija je gradnja započeta 1911. godine a završena 1922. godine, nikada nije uređen po ovom projektu. Aleksandar Karađorđević, prestolonaslednik a potom i kralj, posle Prvog svetskog rata nije hteo enterijer svog Dvora. Posao uređenja enterijera Novog dvora dobila i završila francuska kompanija ‘Bezije'“, objasnio je Vesić.

On je rekao da će plan dizajna enterijera Novog dvora biti deo postavke Muzeja grada Beograda, i dodao da će Beograd nastaviti da kupuje i vraća srpsko kulturno blago koje se nalazi u svetu.

„Muzej grada Beograda prati tržište umetničkih dela u svetu, kao i tamo gde god se pojavljuje srpsko kulturno blago. Ako naše institucije smatraju da su za nas ti umetnički predmeti dragoceni, mi pokušavamo da ih kupimo i vratimo u Beograd. Tako smo uradili sa kolekcijom slika iz Jugoeksporta, koju su pokušali da prodaju u bescenje a koje su sada vlasništvo Beograđanki i Beograđana“, rekao je Vesić.

On je dodao da je suviše „kulturnog blaga odneto, oteto ili prodato iz našeg grada u inostranstvo protekla dva veka”.

„Politika grada Beograda na kojoj insistiram jeste da u naš grad vraćamo naše oteto ili odneto kulturno blago. Srećan sam što u tome uspevamo“, poručio je Goran Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar