Beograd prvi u svetu obeležio Dan komunalnih delatnosti

BEOGRAD – Predstavljanjem usluga i voznog parka komunalnih službi, danas je u Beogradu, po prvi put, obeležen Dan komunalnih delatnosti čime je, kako je rečeno, naša prestonica postala prva u svetu koja je dobila takav dan.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je ovo istorijski dan i način da se grad zahvali i pokaže svim komunalnim službama i njihovim radnicima da ceni njihov rad.

„U našem komunalnom sistemu Grada Beograda radi više od 20.000 ljudi, koji održavaju parkove, greju, čiste i snadbevaju vodom ovaj grad, koji vode računa o parkiranju, prevozu, životinjama, komunalnom redu, osvetljenju“, rekao je Vesić, nakon što je obišao štandove komunalnih službi i isprobao pojedine mašine.

On je naglasio da za radnike komunalnih službi ne postoji radno vreme jer sistem mora da funckioniše svaki dan.

„Mi služimo građanima Beograda i osnovani smo da bismo pružili dobru uslugu našim građanima koji nas za to plaćaju. Zato je današnji dan prilika da vam Skupština Grada Beograda i građani kažu hvala za to, jer posao koji vi radite ne može da se plati platom koju dobijate“, rekao je Vesić.

On je dodao da građani Beograda cene ono što komunalne službe rade, ocenivši da je komunalna usluga sve bolja.

„Da li je idealna? Sigurno nije. Uvek može da bude bolja, ali je bolje nego prethodnih godina“, rekao je Vesić ističući da se to može videti i po izloženim mašinama.

Vesić je naglasio da je većina tih mašina nova, kao i da su mnoge obnovljene.

„To je zato što vodimo računa o tome i jer grad ima više para. Pre pet godina budžet je bio 630 miliona evra, sada je milijardu i 134 miliona evra“, naglasio je Vesić.

On je dodao da zahvaljujući većem budžetu, Grad Beograd već drugu godinu za redom isplaćuje solidarnu pomoć zaposlenima u komunalnom sistemu i poručio da će nastaviti to da radi.

Vesić je najavio da će Grad Beograd redovno uvoditi nove servise, obnavljati mehanizaciju i truditi se da više pažnje posveti ljudima u komunalnom sistemu.

„Nastavićemo da činimo sve kako bi ljudi u komunalnom sistemu bili zadovoljni i kako bi videli da ih grad na svaki način ceni. Uživajte u tome što ste prvi u svetu koji ste nešto uveli. Siguran sam da će i mnogi gradovi u svetu to prihvatiti jer je komunalna delatnost važna za sve gradove“, poručio je Vesić.

Predsednik Sindikata komunalaca Beograda Aleksandar Radojević istakao je da je ovo „prvi dan komunalne delatnosti u svetu“ i poručio da briga o komunalnoj delatnosti znači brigu o udobnom životu Beograđana.

Radojević je izrazio nadu da će i drugi gradovi u Srbiji, poput Požarevca i Subotice, ali i Sankt Peterburg i Atina prihvatiti obeležavanje ovog dana.

On je naglasio da je Dan komunalnih delatnosti, pre svega, dan budućnosti Beograda i Srbije.

„Mi sada pravimo za generacije koje će tek doći komunalnu delatnost“, poručio je Radojević.

Građanima su se ispred Skupštine Grada Beograda predstavila brojna javna i komunalna preduzeća, uključujući Gradsko Stambeno, Beograd put, Pogrebne usluge, Veterinu Beograd, Vodovod i kanalizacije, Parking servis, Gradske pijace, kao i Beogradski metro i voz, na čijem su štandu bile izložene maketa voza i mašine koje će bušiti ispod zemlje.

Prisutni su mogli da vide i vozila GSP-a, Zelenog pauka, kao i brojne kranove, dok su se radnici komunalnih službi nadmetali i u navlačenju konopca.

Na obeležavanju Dana komunalnih delatnosti uručene su i medalje radnicima koji su učestvovali u takmičenjima u Sportskom centru Milan Gale Muškatirović, dok je najmlađim takmičarima medalje i pehare lično uručio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.