U trendu

Beograd spreman da žrtvuje srpske građane na Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su provokacije Srbije prema Kosovu deo „starog scenarija o podeli jednog dela Kosova“ i optužio Srbiju da je spremna da žrtvuje srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva.

„Srbija računa na pomoć Rusije i zato je jedan voz iz Rusije krenuo iz Beograda prema Kosovu. Ništa nije slučajno, već je sve planirano“, rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa.

Kako tvrdi, „pretnje ratom“ najbolji su dokaz o postojanju scenarija u Srbiji koji za cilj ima aneksiju, a potom i odvajanje jednog dela Kosova.

„Jedina pretnja kosovskim Srbima je kada Srbija njih upotrebljava za realizaciju svojih ciljeva. Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva, kako je to radila u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini“, naveo je Tači.

On tvrdi da „Srbija danas preti Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu“ i da je postala adresa sa koje se preti miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Kosovski predsednik smatra da pretnja ratom srpkog rukovodstva treba da zabrine svakog, a posebno NATO i EU.

Tači kaže da bez obzira na ovu napetu situaciju, on“poziva Srbiju na dijalog i na saradnju“ i dodaje da „ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podele, Kosovo poziva na integraciju u EU i u NATO“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.