Beogradski irski festival od 6. do 22. marta u Beogradu

Peto izdanje Beogradskog Irskog Festivala, koje će se održati od 6. do 22. marta, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture.

Publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, zatim savremeni plesni performans, izložbe, koncerti, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

Organizatori pozivaju publiku da se pridruži 5. po redu Festivalu, uz poznatu irsku plesačicu Džin Batler (Jean Butler), filmove i razgovore sa rediteljem serije „Birmingemske bande“ Dejvidom Kefrijem. Planirano je i „Zeleno osvetljavanje Beograda“ u suton 17. marta 2017. godine.

Pored pridruživanja globalnoj irskoj zabavi u nedelji živahnih proslava (uključujući Svetog Patrika 17. marta), beogradska publika upoznaće se kroz program Beogradskog Irskog Festivala sa zanimljivim pregledom irske kulture, koji uključuje jake društvene, istorijske i kulturološke elemente.

Na festivalu će nastupiti (i održati radionicu) Jean Butler, čuvena plesačica i, uz Michaela Flatleya, osnivač globalnog fenomena Riverdance, a gost festivala biće i David Caffrey, reditelj nove sezone popularne serije „Peaky Blinders“ (Birmingemska banda) koja se i kod nas sa uspehom prikazuje. Ovogodišnji fokus filmskog programa biće irska muzika.

U okviru muzičkog programa koncert će održati kantautor Dylan Tighe koji će se beogradskoj publici predstaviti sa jedinstvenim audio-vizuelnim performansom uz 5.1 surround zvučni sistem i 3D projekcije.

Tu je i izložba renomiranog irskog fotografa Conora Fergusona, kao i festivalski foto-konkurs koji će uskoro biti raspisan. Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.