Besplatni udžbenici i priručnici za srednje stručne škole

Od nove školske godine besplatne udžbenike će, osim učenika osnovnih škola iz materijalno ugroženih porodica, dobiti i učenici iz srednjih škola, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo će, kako se navodi, prvi put nabaviti i za školske biblioteke one delove udžbeničkog kompleta za koji se škola izjasnila da ne mora svaki učenik da kupuje, poput istorijske čitanke, geografskog atlasa, kako bi učenici mogli besplatno da ih koriste.

Takodje, Ministarstvo će obezbediti priručnike za srednje stručne škole koji nedostaju za 900 predmeta kako bi bili svima besplatni i dostupni u elektronskom obliku.

„Novom pristupom biće povećana pravednost i onemogućene zloupotrebe, stimulisaće se razvoj nedostajućih priručnika čime će se dugoročno rešavati problem nedostatka udžbenika i obezbediće se veći udeo besplatnih obrazovnih sadržaja po uzoru na obrazovne politike vodećih zemalja u ovoj oblasti“, piše u saopštenju.

Za besplatne udžbenike u budžetu Ministarstva predvidjeno je 600 miliona dinara, dok je dodatna 134 miliona dinara Ministarstvo opredelilo krajem marta za obezbedjivanje nedostajućih udžbenika na jezicima nacionalnih manjina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.