U trendu

Bivši britanski ministar finansija imenovan za urednika londonskog lista

BivÅ¡i britanski ministar finansija DÅŸordÅŸ Ozborn, o kojem se ranije spekulisalo kao i o budućem premijeru, imenovan je za novog urednika lista London ivning standard (London Evening Standard).

Konzervativni poslanik nastaviće da zastupa svoju izbornu jedincu, dok četiri dana u nedelji bude uredjivao list koji izlazi od ponedeljka do petka.

Ozborn, koji nema veliko iskustvo u medijima, rekao je da Ivning standard „igra vaÅŸnu ulogu u ÅŸivotu Londona i njegovih stanovnika“, preneo je taj list.

Vlasnik Ivning standarda Evgeni Lebedev rekao je da Ozborn „skroz Londonac“, kao i da ima „rezultat u politici i ekonomski i kulturni autoritet“.

„Ponosan sam da imamo urednika od takvog značaja koji će ojačati Standardov poloÅŸaj i uticaj u Londonu i čija se politička glediÅ¡ta – socijalno liberalna i ekonomski pragmatična“ blisko poklapaju s mnogim naÅ¡im čitaocima“, naveo je Lebedev.

Ozbornu je čestitao gradonačelnik Londona Sadik Kan koji je rekao da će bivÅ¡i ministar finansija sada pokrivati „najbolji grad na svetu“.

Ivning standard s tiraÅŸom izmedju 850.000 i 900.000 primeraka dnevno pokriva pre svega dogadjaje u Londonu. Osnovan je 1827, a od 2009. je besplatan.

BBC navodi da je Ozborn (45) oduvek ÅŸeleo da bude novinar i da voli „svet intriga i glasina“.

Po završetku studija na Oksfordu, Ozborn se prijavio na obuku u Tajmsu (The Times), ali je odbijen, posle čega je kratko radio honorarno za Dejli telegraf (Daily Telegraph).

Ozborn je bio ministar finansija u vladi Dejvida Kamerona koji je podneo ostavku posle referendumu u junu prošle godine o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Kao i Kameron, Ozborn se zalagao za ostanak zemlje u EU. Spekulisalo se i da bi mogao da bude premijer posle Kamerona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.