U trendu

Bivši radnici Zastava kamioni ne mogu da naplate dug ni posle prodaje imovine fabrike

BivÅ¡i radnici kragujevačke fabrike Zastava kamioni ni prodajom nepokretne imovine tog preduzeća u stečaju za ukupno 227 miliona dinara beogradskim firmama, ne mogu da naplate ni dinar svojih potraÅŸivanja.

Predstavnik bivših radnika Zastava kamiona Milić Mićić je rekao agenciji Beta da su nepokretnosti u prvoj prodaji u postupku stečaja prodate za više od 200 miliona dinara, a da je ukupna imovina procenjena na 2,5 milijarde dinara, dok su obaveze osam milijardi dinara.

On je rekao da 499 bivÅ¡ih radnika potraÅŸuje ukupno 187 miliona dinara za neisplaćene zarade Å¡to je dug nastao u periodu od 2014. do 2018. godine.

„Ukupna potraÅŸivanja svih koji su u trećem isplatnom redu su pet milijardi dinara“, rekao je Mićić i dodao da bivÅ¡i radnici nisu ni očekivali da će naplatiti svoja potraÅŸivanja prodajom imovine fabrike.

Kako je objasnio, prema ponudjenom reÅ¡enju prethodnog Ministarstva privrede „u igri“ je bila opcija da grad Kragujevac radnicima ustupi objekte fabrike sa hipotekom za poreske obaveze, kako bi namirili svoja potraÅŸivanja, Å¡to je za novu Vladu bilo neprihvatljivo.

Zbog toga je delegacija bivÅ¡ih radnika Zastava kamiona zatraÅŸila reÅ¡enje za problem isplate zaostalih zarada i u PredsedniÅ¡tvu Srbije gde su 1. juna od Å¡efa kabineta predsednika dobili uveravanje da će o svemu informisati predsednika drÅŸave i Vladu i da uskoro mogu da očekuju njihov odgovor.

Stav najviših zvaničnika drşave radnici nisu još dobili.

Bivši radnici Zastava kamiona, koji su fabriku napustili kao tehnološki višak uz socijalni program, smatraju da imaju pravo na isplatu duga za zarade i pozivaju se na obaveze po protokolu za Zastavine fabrike iz 2008. godine, uoči dolaska Fijata u Kragujevac.

Vlada Srbije je protokol potpisala sa reprezentativnim sindikatima Grupe Zastava, a 2015. verifikovala i aneks tog dokumenta kojim je drÅŸava garantovala da će Zastavinim radnicima biti isplaćene sve zarade, uplaćeni doprinosi i povezan radni staÅŸ.

Nepokretna imovina Zastava kamiona u stečaju, podeljena u četiri celine, prodata je za ukupno 227 miliona dinara beogradskim firmama, objavila je juče Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Sve imovinske celine prodate su po početnim cenama, a najvredniju za 207,6 miliona dinara kupio je CPS. Za taj iznos CPS postaje vlasnik sedam zgrada metalopreradjivačke industrije čija je ukupna površina preko 26.000 kvadratnih metara.

Firma SMA Servis dve imovinske celine u kojima su zgrada industrije i trpezarija kupila je za ukupno 11,2 miliona dinara. Solaris Alfa SNM nekretnine iz četvrte celine u kojoj su tri zgrade metalopreradjivačke industrije platila je 8,2 miliona dinara.

To je bila prva prodaja imovine Zastava kamiona u stečaju, a kupaca nije bilo za pokretnu imovinu.

Fabrika Zastava kamioni poslovala je u okviru Grupe Zastava vozila i dugo je u ovom delu Evrope bila poznata po teretnim vozilima koje je proizvodila sa licencom Fijata. U junu 2018. godine pokrenut je stečajni postupak pred Privrednim sudom u Kragujevcu, zbog duşine trajanja blokade računa, a septembra 2018. godine proglašen je i stečaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.