U trendu

„Bojim se da nam se crta META na čelu“ (foto, video)

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić kaže da teroristički napad koji se dogodio na Novom Zelandu stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst, zbog čega postoji opasnost od terorističkih napada i na teroritoriji Srbije i Republike Srpske. Analitičar Aleksandar Radić kaže da to što je slušao srpsku muziku neće biti povod za napad u Srbiji.

https://twitter.com/AlinnaShah/status/1106471859283988481

„Ako se krene sa histeričnim napadima na Srbe i Srbiju, bojim se da nam se crta meta na čelu. Ovo će sigurno prouzrokovati kontra-mere, neke nove akcije Islamske države i islamističkih terorista kao odgovor“, rekao je Dragišić za agenciju Beta.

On je kazao i da građani nemaju razloga za strah, jer bezbedosne službe dobro rade svoj posao, ali da to ne znači da treba zatvarati oči pred opasnostima koje postoje.

„Naši građani i ne znaju koliko su naše bezbednosne službe sprečile terorističkih napada i ne treba da znaju. Hoću da kažem da imamo dobar sistem bezbednosti“, ocenio je Dragišić.

https://twitter.com/SArelaelaw/status/1106484049944690689

Ispitati da li postoji veza između napadača i ekstremista iz Srbije i RS
Međutim, Dragišić smatra da je sada najvažnije ispitati postoji li veza između terorista koji su odgovorni za napad na Novom Zelandu i ekstremista iz Srbije i Republike Srpske.

„Naši organi bezbednosti imaju informacije o terorističkim grupama na ovim prostorima, oni ih poznaju i postojanje bilo kakve veze treba otkriti. Ukoliko se utvrdi da postoje to nikako ne treba kriti“, poručio je on.

Dragišić je kazao da ukoliko se pokaže da Srbi nemaju veze sa ovim terorističkim napadom, da treba „jako upreti prstom na one koji vode propagandni rat protiv Srbije“.

„Treba ustanoviti šta je istina, posebno imajući u vodi kompleksnu situaciju vezanu za pregovore sa Kosovom. Ovakva brljotina išla bi na ruku onima koji žele da diskredituju Srbiju“, rekao je Dragišić.

Jakšić: Samo nam je ovo još trebalo

Komentator lista „Politika“ Boško Jakšić izjavio je da ako se ispostavi da je napadač na džamije na Novom Zelandu „neki pravoslavni zoro osvetnik“, onda nema sumnje da će biti osvete.

„Ako se ispostavi kao tačno da je to neki pravoslavni zoro osvetnik, onda možemo da očekujemo da će oni uzvratiti udarac“, kazao je Jakšić agenciji Beta.

Jakšić je kazao da se kao odgovor može očekivati osveta nekog „usamljenog vuka“ koji se recimo na Kosovo vratio iz Sirije ili je iz Bosne i Hercegovine.

„Samo nam je ovo još trebalo. Nema sumnje, neka osveta će biti“, kazao je on i dodao da bi onda cela ta priča bila politizovana u tumačenjima.

Radić: To što je slušao srpsku muziku, neće biti povod za napad u Srbiji

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da to što je napadač na Novom Zelandu navodno slušao i srpsku muziku nije i neće biti povod za eventualnu odmazdu i sličan takav napad u Srbiji, tim pre što teroristima i nije potrebno opravdanje za napad.

„Oni se pokreću sa jasno definisanim ciljevima i zato cenim da muzički ukus terorista nije i neće biti povod za odmazdu. Vest o muzičkoj podlošci snimka zločina je samo kuriozum. Nas na Balkanu treba da brinu ljudi sa naših prostora, ili iz emigracije, koji su se umrežili u terorističke organizacije sa Bliskog istoka“, rekao je Radić agenciji Beta.

Komentarišući napad na džamije na Novom Zelandu, u kojima je ubijeno više desetina ljudi, i navodne simpatije napadača za junake iz srpske istorije, Radić je rekao da je građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije bio inspiracija ultradesničarima širom sveta.

„Oni su prošli pun krug od podrške separatistima u prvoj polovini devedesetih godina, pa sve do identifikacije sa Srbima u vremenu snažnog pritiska terorizma koji se poziva na islam“, rekao je Radić.

Radić je dodao da fenomen ultradesnice u visokorazvijenim zemljama pokazuje da postoji kritičan broj, možda mali, ali dovoljan, ostrašćenih ekstremista koji su izuzetno dobro pripremljeni za akciju, jer poseduju novac i znanje.

„Primer Norvežanina Andersa Brejvika je karakterističan u tom smislu. I ovaj teroristički napad na Novom Zelandu je vrlo sličan, i po motivima i po pripremi“, rekao je Radić.

U napadu na dve džamije na Novom Zelandu poginulo je 49 ljudi, saopštile su vlasti novi bilans stradalih. Novozelandski policijski zvaničnik Majk Buš rekao je novinarima da je za ubistva u Krajstčerču, trećem po veličini gradu u zemlji, optužen muškarac koji će se sutra pojaviti pred sudom.

Mediji prenose da je jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova, a u automobilu, kojim se dovezao, puštao je pesmu „Od Bihaća do Petrova Sela“, u kojoj se pominje i Radovan Karadžić.

(Beta, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)