U trendu

Stravičan masakr na Novom Zelandu: Ubio 49 ljudi i sve to direktno prenosio (video, foto)

U pucnjavi u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu poginulo je 49 osoba, a 48 je ranjeno, javio je list „Nju Zeland Herald“.
Prema izveštajima policije, nakon pucnjave su privedena tri muškarca i jedna žena. Policija je takođe pronašla improvizovane eksplozivne naprave u automobilima na obližnjem parkingu.

Policija je dodala da je u Aveniji Linvud takođe napadnuta još jedna džamija.

​Prema rečima očevidaca, belac sa kacigom, naočarama i vojničkoj jakni počeo je da puca u džamiji u predgrađu Linvud, gde se u tom trenutku nalazilo oko 300 ljudi. On je, pri tome, sve vreme uživo prenosio napad.

https://twitter.com/MatthewKeysLive/status/1106381570011586560

Direktan prenos napada počeo je kada se napadač, 28-godišnji Brenton Tarant, dovezao do džamije Al Nur i parkirao automobil. Na snimku se vidi veća količina oružja i municije, kao i kante sa benzinom.

Pre napada on je objavio manifest od 37 strana, u kojem je ovaj čin nazvao terorističkim napadom.

Nakon pucnjave, aerodrom u Krajstčerču otkazao je deo letova, a škole su zatvorene.

https://twitter.com/RiversideWeekly/status/1106393740233437184

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern opisala je ovu tragediju kao najmračniji dan u istoriji njene zemlje i dodala da je jedan osumnjičeni u pritvoru, ali da je moguće da ima još umešanih u pucnjavu. Ona je dodala da je „teroristički napad“ bio „dobro isplaniran“.

Nakon pucnjave je na najviši podignut nivo pretnje po nacionalnu bezbednost.

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da je napadač državljanin Australije i dodao da je „ekstremista, desničar i nasilni terorista“.

„Mogu da potvrdim da je privedena osoba rođena u Australiji“, rekao je Morison novinarima.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.