U trendu

Bolja komunikacija službi smanjuje broj stradalih na putu

Broj nastradalih u saobraćajnim nesrećama može se smanjiti ako službe koje učestvuju u spašavanju života bolje komuniciraju i deluju celovito, rečeno je na konferenciji „Zajedničko delovanje hitnih službi u saobraćaju„ koju je organizovao Auto moto savez Srbije i Srpski komitet za bezbednost saobraćaja.

Generalni sekretar Auto moto saveza Srbije Predrag Đurđev, rekao je da je glavni cilj ove konferencije da se službe dogovore oko zajedničkog delovanja i donesu konkretne zaključke vezane za rad i prevenciju saobraćajnih nezgoda.

„Problem je što je svaka služba pojedinačno delovala i informacije su se razmenjivale na nivou informisanosti, bilo bi potrebno sve te službe ukrupniti u celinu koja bi odgovorno i funkcionalno sprovodila sve ono što je potrebno na terenu”, rekao je Đurđev.

On je naglasio da AMSS predstavlja tačku ukrštanja svih hitnih službi za prevenciju nezgoda u saobraćaju i da raspolaže kapacitetima i ljudima koji su na svetskom nivou.

Đurđev je podsetio da mediji treba da budu glas savesti, da upozoravaju na sve oblike rizičnog ponašanja kako bi se predupredilo najgore, smrtni ishod saobraćajne nesreće.

Načelnik saobraćajne policije, Nebojša Arsov rekao je da Saobraćajna policija i hitne medicinske službe prve izlaze na mesto nesreće te da tako prava komunikacija između ove dve službe može dovesti do spasenja života.

„Unapređenje saradnje između službe hitne medicinske pomoći, Sektora za vanredne situacije i Saobraćajne policije je ključan faktor koji može dovesti do smanjenja broja žrtava saobraćajnih nezgoda”, rekao je Arsov.

Načelnik trijažne službe Urgentnog centra Vladimir Arsenijević, naglašava važnost koordinacije i organizacije službi koje rade na spašavanju života i pravljenje nacionalnih protokola za zbrinjavanje saobraćajnih i drugih nezgoda u budućnosti.

„U narednom periodu jako je važno da se izgradi jedna teritorijalna regionalizacija koja već postoji ali nije dovoljno čvrsta. Ključna je međusobna komunikacija jer samo tako sigurno možemo doći do „zlatnog sata” koji je jako bitan za zbrinjavanje teško obolelih i povređenih”, rekao je Arsenijević.

On je istakao potrebu da se na nivou države postojeći nacionalni vodiči sublimiraju u jedan nacionalni vodič koji će definisati jasne protokole kako gde i na koji način doći do teško povređenog i pružiti mu pomoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.