U trendu

Božović: Zakon o vodama ne sme biti usvojen

Aktivista Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Branislav Božović izjavio je danas da Zakon o vodama koji je usvojen u Skupštini Srbiji pa ponovo vraćen poslanicima na odlučivanje, predstavlja direktni etičko-ekološki primer nepoštovanja prava na vodu za svako živo biće na zemlji.

Božović je agenciji Beta kazao da su odredbe Zakona o vodama otvorile put još snažnijem razaranju naših izvorišta vodosnabdevanja, zaštitnih zona izvorišta i vodnih zemljišta u priobaljima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je vratio Zakon o vodama na ponovno odlučivanje u Skupštini Srbiji, jer, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, nije u skladu s Ustavom Srbije.

Božović ističe da se ukidanjem javnih regionalnih vodoprivrednih preduzeća, posebno pothranjuje sumnja u dobronamernost Zakona.

„U obrazloženju se navodi da su ta javna preduzeća nerentabilna što izaziva sablazan ako se javno zna da njihove budžete opterećuju nerazumne donacije lokalnim muzičkim nastupima, sportskim dogadjajima itd. Ova nerentabilnost se lako rešava dobrom kontrolom i nadzorom bez uticaja politike i ličnih interesa“, rekao je on.

Ocenio je da će se ukidanjem javnih regionalnih vodoprivrednih preduzeća gotovo sigurno za njihove zadatke biti angažovana privatna preduzeća, „najčešće ona koja se nikada nisu bavila vodoprivrednom delatnošću“.

Božović očekuje da će Zakon o vodama, nakon odbijanja predsednika Vučića da ga potpiše, biti povučen iz skupštinske procedure.

„Ovim Zakonom, suprotno Ustavu, gradjanima Srbije se priznaje opštenarodno vlasništvo nad prirodnim vrednostima, stvaraju se uslovi za dalji razvoj sistemske korupcije u oblasti korišćenja voda, vodnih zemljišta i pratećih resursa“, rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, bez obzira što je Vučić vratio Zakon na ponovno odlučivanje, postavlja se pitanje da li je poslanički sastav Skupštne Srije dovoljno obrazovan i kompetentan u ovoj oblasti donošenja Skupštinskih odluka.

„Poslanici su glasali pod uticajem partijskih interesa, bez obzira što se radi o odlukama o neprikosnovenim narodnim dobrima od opšteg interesa“, naglasio je Božović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.