U trendu

Bregu (RCC): Dezinformacije su oblik ratovanja

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da su dezinformacije oblik ratovanja i da ih 74 odsto stanovnika Zapadnog Balkana vidi kao sigurnosnu pretnju.

Bregu je u razgovoru na podkastu Toking Point (TalkingPoint) postavila pitanje o tome koliko spremnosti postoji za „ubijanje lažnih vesti“.

„Šta je sa širenjem lažnih vesti od strane političkih stranaka? Shvatamo li ozbiljno ovaj oblik ratovanja? Šta je s obrazovanjem?“, pitala je sekretarka.

Ona je iznela da 70 odsto stanovnika Zapadnog Balkana smatra da su lažne vesti problem za demokratiju, a 57 odsto veruje da može da prepozna koje su vesti lažne.

„Istina ima svoju cenu. Kad je u pitanju iznošenje istine danas, činimo li to zaista? I, što je još važnije, da li zaista želimo da je čujemo?“, pitala je Bregu.

Sekretarka je u sedmominutnom videu o dezinformacijama, uticaju veštačke inteligencije (AI) na širenje lažnih vesti i „dipfejk“ (deepfake) videa izjavila da se lažne vesti šire šest puta brže od istinitih.

„Dipfejk“ (duboko lažno) je sintetički video-materijal u kojem se digitalnom manipulacijom lik i govor neke osobe predstavljaju lažno, a izgledaju istinito, stvarno.

„Dezinformacija je namerno i često skriveno širenje lažnih informacija, kao i širenje glasina da bi se uticalo na javno mišljenje ili prikrila istina. Postoji istina i postoje laži. Laži koje se govore radi moći i ličnog profita“, izjavila je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.