U trendu

CarGo predstavio specijalna vozila za prevoz osoba sa invaliditetom (VIDEO)

Udruženje gradjana CarGo predstavilo je danas specijalna vozila za svoje članove, osobe sa invaliditetom, za koje će prevoz prva dva-tri meseca biti bez nadoknade.

Vožnja će, kako je na konferenciji za novinare rekao predsednik tog Udruženja Aleksandar Vučić, prva dva -tri meseca biti besplatna, a kasnije uz minimalnu nadoknadu, „tek toliko da se plaćaju troškovi održavanja i nabavljaju nova vozila“.

Kombiji su opremljeni vazdušnim jastucima, spuštaju se na potrebnu visinu, imaju rampe za lakši ulazak osoba sa kolicima koja se fiksiraju sigurnosnim pojasevima kao i putnici.

Vučić rekao je da je prvi put u istoriji da osobe sa invaliditetom imaju mogućnost da koriste specijalna vozila.

„Osobe sa invaliditetom mogu da imaju prevoz po meri čoveka u Švedskoj, zašto ne bi mogle i u Srbiji“, rekao je Vučić i dodao da vozila mogu da se koriste od danas.

U kombije, marke Ford tranzit koja su do sada nabavljena mogu da stanu dve osobe u kolicima i još pet putnika.

Vučić je rekao da se taj švedski koncept realizuje u saradnji sa kompanijom Fast lejn (Fast Lane) koja posluje u toj zemlji i koja je lider u prevozu osoba sa invaliditetom.

Kombijii za prevoz osoba sa invaliditetom koji se koriste u Srbiji su, kako je rekao, preradjeni teretni kombijii i njihovi amortizeri nisu odgovarajući.

„Lako i brzo kretanje osoba sa invaliditetom je misija našeg udruženja. Te osobe su sada dobile vozila koja su prilagodjena njima“, rekao je Vučić.

Članica Udruženja SMA (spinalna mišićna atrofija) Iva Ignjatović ocenila je da će ta vozila „mnogo značiti osobama sa invaliditetom“.

„Do sada nismo mogli da funkcionišemo po gradu i da imamo normalan socijalni život kao i drugi ljudi, a sada će nam to omogućiti ova vozila“, rekla je Ignjatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar