U trendu

Čaušić (MUP): Scenario iz 2014. moguć, timovi za vanredne situacije spremni

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je danas da je moguće da se ponovi scenario iz 2014. godine kada su deo Srbije pogodile katastrofalne poplave, ali da su pripadnici te službe operativno potpuno spremni da na vreme reaguju.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da je u Srbiji posle 2014. Sektor za vanredne situacije drastično obnovio svoje kapacitete, kupljeno je desetine novih vozila, a trenutno ima 27 timova za spasavanje na vodi dok ih je pre sedam godina bilo šest.

Dodao je da je Republički štab za vanredne situacije dao odgovarajuća uputstva i da su predstavnici nadležnih službi obišli 55 lokalnih samouprava u 50 okruga da bi se na vreme radilo na preventivi, od čišćenja kanala, do kapitalnih projekata na nivou države.

„Milioni su uloženi u ojačavanje bedema, korita i slično, ali – svi smo svesni da se klima menja i da ne možete da isključite ovakvu katastrofu, što nažalost vidimo u Nemačkoj i Belgiji“, rekao je Čaušić i dodao da ni najmoćnije države nisu spremne za te situacije i da ulaganja u opremu, ljude i preventivu moraju biti nastavljena.

On je rekao da iz rizičnih područja u ovom trenutku ne treba evakuisati stanovnike i da se situacija prati i na vreme će biti izdata odgovarajuća uputstva, a gradjane je pozvao da slušaju naredbe nadležnih jer tako štite sebe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.