U trendu

Centar za politike emancipacije: Počela kampanja za zakon o korporativnoj odgovornosti

Centar za politike emancipacije saopštio je danas da je u Evropi pokrenuta kampanja „Pravda se tiče svakoga“, koju predvodi više od 100 organizacija i sindikata, kojom se traži od EU da donese zakon o korporativnoj odgovornosti koji će efektivno sprečavati kršenje ljudskih prava i ugrožavanje životne sredine.

„Imajući u vidu da vlasti u Srbiji sve čine kako bi udovoljili stranim kompanijama, uključujući i srozavanje radnih prava i ignorisanje slučajeva kršenja radnih prava, inicijative koje pozivaju na striktniju zakonsku regulaciju poslovanja evropskih kompanija van granica matičnih zemalja su izrazito značajne za nas“, rekao je koordinator programa za radna prava Centra za politike emancipacije Vladimir Simović.

Evropska komisija (EK) je u februaru ove godine, kako je navedeno, predstavila svoj predlog zakona koji od velikih kompanija zahteva da provere njihove investicije i lanace proizvodnje širom sveta kako bi identifikovali, sprečili i uticali na to da se reše slučajevi kršenja ljudskih prava i ugrožavanja životne sredine.

Taj predlog medjutim, kako je navedeno, sadrži niz rupa koje omogućavaju da pravda bude izigrana.

„Iako Srbija nije članica EU, važno je da podržimo pritisak evropskih sindikata i organizacija civilnog društva na EK kako bi zakon o korporativnoj odgovornosti zaista bio efikasan i pomogao radnicima u Srbiji da se izbore za pravdu“, rekao je Simović.

Dodao je da taj zakon neće rešiti sve probleme, ali će ponuditi odredjene mehanizme u borbi za pravednije društvo u kojem će ljudi postati važniji od profita. Gradjani Srbije mogu podržati donošenje tog zakona potpisom na sajtu: https://act.wemove.eu/campaigns/pravda-se-tice-svakoga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar