U trendu

Čerupanje građana: List koji se dobija besplatno naplaćuju 6.000 dinara

List nepokretnosti, koji je neophodan dokument pri kupovini ili prodaji stana, moguće je dobiti besplatno elektronski.

Međutim, brojne agencije za posredovanje u prometu nekretnina u tome vidi unosan biznis. Sve veći broj agencija naplaćuje ga klijentima i do 50 evra, a pod izgovorom da je reč o ključnom dokumentu u postupku na koji se u katastru čeka nekoliko dana.

Kad kupujete ili prodajete stan za nekoliko desetina hiljada evra onda i lako padnete na dodatni trošak od 50 evra i bežite od svakog novog čekanja u redu.

„To su očigledno počele da koriste mnoge agencije koje u poslednje vreme sve češće obmanjuju građane sa pričom da se na list nepokretnosti čeka jako dugo i da će im oni to srediti uz nadoknadu. Istovremeno prećutkuju da je taj isti dokument moguće dobiti elektronski „, kaže jedan od kupaca.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže da se svi podaci iz lista nepokretnosti iz e-katarsta ažuriraju na tri dana i da su dovoljni za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnine“.

“ To znači da notari i agencije za nekretnine, praktično, elektronski mogu da pribave neophodan dokument u kome je moguće videti da li objekat ili zemljište ima nekih tereta ili zabeležbi“, ocenio je Drašković i dadao da im je to i zakonska obaveza.

Drašković kaže i da je upravo ovakva zamena teza, odnosno smanjenje značaja e katastra, dovelo do toga da reforme katastra koje meri Svetska banka u Duing biznis listi budu lošije ocenjene nego što je to realno stanje na terenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar