U trendu

Crkvi vraćeno 98 odsto imovine, 65 miliona evra Savezu jevrejskih opština

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je da je agencija za sada vratila 4.651 poslovni prostor, 997 stanova i 1.058 zgrada što ukupno čini 6.706 objekata površine 506.000 kvadratnih metara.

Sekulić je u intervjuu za list „Politika“ naveo i da je Agencija rešenjima vratila bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima  oko 435 hektara neizgradjenog gradskog građevinskog zemljišta, oko 58.520 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i oko 5.755 hektara šuma i šumskog zemljišta.

On je rekao da je vrednost imovine koja ne može biti vraćena 13,4 milijarde evra.

„Kapaciteti države su takvi da je nemoguće isplatiti taj iznos u potpunosti“, kazao je Sekulić i dodao da je odredjeno dve milijarde evra koje će biti isplaćene s korigovanim koeficijentom.

On je rekao da će vlasnik dobiti oko 14 do 15 odsto od procenjene vrednosti nepokretnosti i da ukupno obeštećenje po osnovu oduzete imovine jednog vlasnika ne može preći iznos od 500.000 evra.

Dodao je kada se radi o pravednosti da nijedna država nije u potpunosti obeštetila stare vlasnike.

„U završnoj smo fazi naturalne restitucije. Bivši vlasnici su podneli 75.000 zahteva za vraćanje imovine. Na današnji dan imamo 76 odsto donetih odluka i po dinamici kako radimo u narednih tri do tri i po godine ćemo imati 100 odsto donetih odluka“, kazao je Sekulić za „Politiku“.

Dodao je i da se time ne završava postupak i da je potrebno ići unazad da u predmetima gde je delimično vraćena imovina ili gde je delimično utvrđeno rešenje za obeštećenje, u periodu od posle tri godine, donese rešenje o pravu na obeštećenje.

„Činjenica da bilo problema oko konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinsko zemljište koje istovremeno potražuju bivši vlasnici“, rekao je Sekulić i dodao da tamo gde postoji potraživanje bivših vlasnika ne može biti konverzije prava korišćenja u pravo svojine.

On je ocenio da je Katastar relativno dobro ustrojen, ali da je problem kod vraćanja imovine identifikacija.

Sekulić je rekao da je rešeno pitanje vraćanja imovine stranim državljanima, pre svega Nemcima i Madjarima.

Kada se radi o vraćanju građevinskog zemljišta, Sekulić je kazao da tu imaju dobre rezultate, ali da teže ide s vraćanjem na rubnim delovima gradova gde se mešaju, kako je naveo, poljoprivredno zemljište, bespravna gradnja, legalizacija i građevinsko zemljište.

On je naveo da je crkvena restitucija već na samom kraju i da je oko 98 odsto imovine vraćeno, kao i da će 65 miliona evra Srbija isplatiti Savezu jevrejskih opština.

„Konačno je odlučeno da je država vlasnik“, rekao je Sekulić o Belom dvoru.

(Beta, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.