U trendu

Crnogorski i makedonski artiljerci na granici sa Rusijom

Po jedno odeljenje artiljeraca iz Vojske Crne Gore (VCG) i Armije Severne Makedonije (ARSM) raspoređeno je u sastav NATO jedinice zaduženje za ojačanje odbrane Letonije, prema Rusiji.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, oni čine poslugu po jedne haubice kalibra 155 milimetara, a balkanske članice NATO uključene su u slovenački artiljerijski vod.

U Letoniji se nalazi 36 oficira i podoficira iz slovenačke vojske, deset iz Crne Gore i devet iz Severne Makedonije.

Slovenci su u Letoniju prebacili haubice TN90 maksimalnog dometa 23,5 kilometara, koje sa raketnim projektilima mogu da postignu domet od 39 kilometara. Poslugu haubice čini osam artiljeraca i vozač vozila za vuču.

Vojska Slovenije ima 18 takvih haubica a jedan vod je sada u Letoniji u sastavu borbene grupe NATO, u misiji pojačanog isturenog prisustva.

„Od 2017. godine NATO je zbog pretpostavljenog pritiska Rusije na istočne članice saveza razmestio po jedan multinacionalni bataljon u tri pribalitičke države i Poljsku. Od početka rata važnost tih jedinica u kontekstu planova NATO znatno je povećana i one su dobile veći ofanzivni karakter sa više tenkova i artiljerijskih oruđa“, navodi se u tekstu.

U Letoniji je Kanada vodeća zemlja a jedan od elemenata tih snaga je haubička baterija od tri armije sa prostora bivše Jugoslavije.

„Od 2019. u bazi kod mesta Adaži rotiraju se na šest meseci crnogorski vojnici koji su ranije bili izviđači, inžinjerci i pripadnici atomsko biološko hemijske odbrane. Makedonci su do sada imali samo odeljenje ABHO u svojoj prvoj rotaciji od juna do decembra 2022“, dodaje se.

Osim u Pribaltiku, Slovenci su angažovali jednu motorizovanu četu u ojačanju NATO-a u Slovačkoj, misiji Pojačane budnosti u sastavu multinacionalnog bataljona.

U Rumuniji u istoj misiji je vod ARSM, a u Bugarskoj su i makedonski i crnogorski vod.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.