U trendu

Crveni alarm u Srbiji

Magla i večeras smanjuje vidljivost i utiče na usporeno odvijanje saobraćaja u nekim delovima Srbije, a najgušća je pored Save na obrenovačkom putu.

Magla otežava saobraćaj na svim putevima u Vojvodini, prisutna je na prilazima Beogradu, na zrenjaninskom i pančevačkom putu, ali je najgušća pored Save na obrenovačkom putu, ima je i na novom auto-putu Miloš Veliki između Lajkovca i Obrenovca, saopštio je AMSS.

Magla ugrožava bezbednost i usporava saobraćaj na većini puteva u Braničevskom okrugu, na područja Požarevca, Smederevske Palanke i Velike Plane.

Zbog pojačanog saobraćaja, što donosi kraj vikenda, AMS S vozačima savetuje punu odgovornost za volanom, vožnju sa upaljenim svetlima za maglu i na većem odstojanju između vozila, uz dodatno strpljenje ukoliko naiđu na usporenu vožnju.

Zadržavanja na teretnim terminalima naših GP su višečasova. Na Horgošu teretna motorna vozila za izlaz čekaju pet sati, na Kelebiji dva, Batrovcima 10 sati, dok se na Gradini čeka dva sata.

Situacija je posebno alarmatna u šest gradova u Srbiji, pa se, ako je slušati preporuke, stanovnicima Beograda, Pančeva, Smedereva, Novog Sada, Beočina, Valjeva i Niša možda najbolje da danas sa gas maskama prolaze gradom, ako baš moraju da izlaze iz svojih domova.

Već na prvi pogled kroz prozor od magle i smoga u Beogradu se ne vidi „prst pred okom“, a opasne PM 10 čestice zabeležene su u ogromnom broju zbog čega se više srpskih gradova nalazi na listi najzagađenijijh na svetu.

Najlošiji vazduh trenutno udišu Beograđani, Pančevci, Novosađani, kao i građani Smedereva, Valjeva, a ništa bolje nije ni kod Nišlija.

Jednom rečju, „crveni alarm“ upaljen je na gotovo celoj teritoriji naše zemlje, te tako ni u Subotici, Užicu, Boru i Zaječaru nije ništa bolja situacija, govore podaci zvaničnog sajta merenja kvaliteta vazduha koji je ove gradove svrstao u četvrti stupanj zagađenosti.

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.

Osetljivim grupama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da obavljanje aktivnosti preusmere u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ostalim građanima savetuje se da skrate dužinu boravka vani, smanje intenzitet napornih aktivnosti, prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)